Защитниците на Морската градина във Варна се обявиха в подкрепа на каузата "Бедечка" в Стара Загора. Схемите са едни и същи, проблемът е същият, пишат в специално писмо от сдружението "Варна диша", което от години се бори за запазване на целия Приморски парк във Варна.

Още преди месеци граждански групи от различни градове се обединиха, за да изработят промени в Закона за устройство на територията, които да решат казуси като тези в "Младост", Южния парк в София и много други места, където фактически зелени площи се застрояват заради реституция.

На 18 юни съдбата на парк "Бедечка" се решава с местен референдум. Защитниците на парка призоваха да се гласува с "ДА". Преди дни и влиятелното в Стара Загора туристическо дружество "Сърнена гора" също призова хората си, да гласуват за запазване на парка. Тепърва се очаква подкрепа от всякакви групи.

Защитници на "Бедечка" поемат всички еко каузи в Стара Загора

Защитници на "Бедечка" поемат всички еко каузи в Стара Загора

Заемат се и с обгазяването и запазването на културно-историческото наследство в града

Досега подкрепа за каузата "Бедечка" е дошла от млади учени в престижни западни университети, които подписаха петиция, от наследниците на легендарния старозагорски митрополит Методий Кусев, създател на Аязмото, от фенове на "Берое", от местни архитекти и общественици, от инициативата за чист въздух в града, от "Грийнпийс", "Зелени Балкани", WWF.

Каузата "Бедечка" е отличена и с награда на публиката като най-успешна кампания за запазване на градските зелени площи.