Защитниците на старозагорския парк "Бедечка" разпространяват декларация, в която подкрепят разрешаването на всички екологични проблеми и проблеми на градската среда в Стара Загора.

Сред тях е спиране на сечта около града, опазване на междублоковите пространства от застрояване, както и предотвратянване на строителството в други градски паркове, като например парк "Бранителите на Стара Загора".

Не е пропуснат и проблемът с обгазяването на Стара Загора, който от години буни духовете в града на липите.

На 18-и юни има местен референдум за парк "Бедечка" по инициатива на кмета на града Живко Тодоров. От групата "Запазете Бедечка" призоваваха старозагорци да гласуват с "ДА". "Нека нашето ДА за парк "Бедечка" в референдума на 18-и юни е ДА за решението важните въпроси за средата на живот в града", пише в декларацията.

Откриха кампанията за референдума в Стара Загора за парк Бедечка

Откриха кампанията за референдума в Стара Загора за парк Бедечка

Разходите са за сметка на общината

Защитниците на "Бедечка" искат повече гаранции, че в предстоящите в Стара Загора реконструкции на ключови места като "Аязмото" и центъра на града не се предвижда повече комерсиализация или ново застрояване.

""Бедечка" отдавна е символ - не само в Стара Загора, но и в България. Символ на борба за справедливост, борба за въздух и свободни пространства. Борба за по-високо качество на живота в нашите градове", съобщават еколозите. "Посочете ни още проблеми, пишете ни, търсете ни. Ние ще направим възможното те да стигнат до Общината Стара Загора", призовават те.

Допълват, че "наред с "Бедечка" Стара Загора има още няколко проблема на градската среда, които граждани и община заедно могат да решат.

"Спиране на сечта в околностите на града - Околностите на "Аязмото" и склоновете на Средна гора са обект на почти безконтролна сеч, което вече води до тежки екологични и градоустройствени проблеми.

Предотвратяване на строителството във всички съществуващи зелени площи в града - Застрашени са парк "Митрополит Методий Кусев", парк "Бранителите на Стара Загора", парк "Борова гора" и други зелени площи. Всичко това се случва заради формалното разглеждане на границите на паркове. Вместо това, нужна е защита на всички територии, които са на практика зелена площ. Сега е моментът всички фактически зелени площи да бъдат веднъж завинаги защитени.

Превръщане на мястото на съборения ресторант "Аязмото" отново в територия с публичен достъп - старозагорци са принудени да живеят с този "замразен" проблем повече от десетилетие. Видими мерки не се предприемат.

Забрана за строителство в междублоковите пространства и детските площадки. Премахване на всички новопоявяващи се обекти върху озеленении площи. Това е огромен проблем, който ден след ден ескалира. Междублоковите пространства са "бомба със закъснител" за града. Напоследък в града се появяват и заведения върху озеленени площи. Това не бива да се толерира. Нужна е по-ясна регулация докъде са паркинги, докъде - междублокови зелени площи, докъде - детски площадки и т.н.

Яснота какво предстои по проекта за парк "Аязмото". В последните месеци се лансират проекти за облагородяване на парк "Митрополит Методий Кусев". Това е добре, но следва да има гаранции, че паркът няма да се комерсиализира, че всякакви нови обекти ще бъдат за сметка на асфалтовите площи, а не за сметка на зелените. Трябва да се гарантира, че няма да бъдат променяни характерните и достолепни настилки на знаковите места.

Грижа за архитектурното наследство на града.Малкото останали сгради със специфичен архитектурен облик са застрашени - стари къщи, дворове, емблематични сгради са пред заплаха от събаряне и заличаване.

Да се даде ясна информация за причините за обгазяване на града и за качеството на атмосфорния въздух. Стара Загора от години страда от обгазяване. Нужна е много повече информация."

Ще подкрепят всяка инициатива на Общината и другите отговорни институции за решаване на тези проблеми.