Започна строежът на нова кооперация в парк "Бедечка" в Стара Загора. Това стана дни след решението на Общинския съвет в Стара Загора да стартира процедура по промяна на устройствените планове, с която паркът да се запази, алармираха от фейсбук групата "Спасете Бедечка".

Започна оспорван строеж до детска площадка и в Благоевград

Започна оспорван строеж до детска площадка и в Благоевград

Майки кълнат и президента заради посегателството към зелените площи

Припомняме, на 29 септември т.г. на общинска сесия бе решено да бъде спасен парк "Бедечка".

Спасиха парк „Бедечка” от застрояване

Спасиха парк „Бедечка” от застрояване

Общинските съветници одобриха предложението на кмета

"Месеци наред не спирахме да повтаряме, че в парк Бедечка НЯМА място за строежи! Искахме и продължаваме да искаме мораториум! В отговор - реакция, забавена с месеци, издадени разрешителни и строене с бясно темпо! Наляти са основите на кооперация от втори ред. Отново, за пореден път, достъпът до Стария Чинар е блокиран. Пак мрежи, заграждения, ленти", пишат старозагорци.

Общинският съвет в Стара Загора е пуснал застрояване в Бедечка

Общинският съвет в Стара Загора е пуснал застрояване в Бедечка

През 2011 г. за тази територия е възложено

"Паркът ни е заложник, жертва на издевателство - тежко, грозно и унищожително! И има нужда от спасение ВЕДНАГА!", алармират защитниците на парк "Бедечка".

Междувременно в София от Камарата на архитектите обвиниха софиянци, че били подведени за презастрояването на столицата. Арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите, коментира пред БНР, че въпросът за презастрояването е изменен от протести срещу приети устройствени планове, преминали през всички процедури, "което ги прави равносилни на закон".

Според него неправилно били формулирани въпросите, които се задават и около които се обединяват гражданите. В момента въпросът е: "Искате ли презастрояване и искате ли нови сгради в зелените площи?", което е некоректно.

Планове за столичния квартал "Младост" са направени през 2008 година, обсъдени тогава и приети през 2009 година, припомни архитектът:

Според него плановете са резултат на реституция. "Реституцията, както всички знаем, е един акт на закъсняла справедливост към оригиналните собственици на земята там и в тази връзка е направена огромна работа, така че тяхната земя да бъде префигурирана и да няма ивици земя или части от прицели, които да попадат под съществуващите вече нови блокове, построени впоследствие там", обясни архитект Игнатов.

Искат да  застроят столичния парк Въртопо

Искат да застроят столичния парк Въртопо

Зелената зона между кварталите Мусагеница, Дървеница, Студентски град и Младост 1 и 2

От Камарата се опасяват, че ако подробните устройствени планове бъдат отменени, новите ще бъдат дори по-лоши за хората в кварталите.

Според него, в приетите през 2008 година планове след зелените площи са увеличени, а местата за строеж – силно намалели спрямо действащите закони. "Ако те бъдат отменени, ние имаме опасението, че следващите планове, които се направят, ще бъдат вече с много по-големи параметри и смятаме това за много опасно", твърди архитектът.

Припомняме, преди два месеца граждани започнаха петиция против застрояване на терени в столичния парк Въртопо. Той се намира между кварталите "Мусагеница",  "Дървеница", "Студентски град", "Младост 1", "Младост 2". В интернет подписката беше: "Против застрояване на парк Въртопо".

Според архитект Игнатов има два проблема. Първият проблем, че са минали доста години, откакто са приети плановете, а нищо не е направено. Сега около 8 години по-късно, започват първите строежи и това, естествено, възбужда общественото мнение, тъй като доста от хората са си сменили кварталите, други са забравили какво са обсъждали.

Вторият, според тях основният проблем, е организацията на обществените обсъждания. "Има в обществото натрупано разбиране и усещане за несправедливост, за това, че обществените обсъждания не са обявени както трябва", обясни архитект Борислав Игнатов.

Унищожени са четири сгради от Тютюневия град в центъра на Пловдив
Обновена

Унищожени са четири сгради от Тютюневия град в центъра на Пловдив

Умишлен палеж е сред основните версии

Той обясни че тази вечер в 19 часа в Пловдив ще представят и наградените проекти за развитие на Тютюневия град, част от който изгоря.