Потушен е пожарът в бившите тютюневи складове в Пловдив, изгоряха четири сгради. Това обявиха от местната пожарна, цитирани от БТА.

Огнената стихия беше овладяна снощи и напълно потушена час след полунощ.

Пожарът, започнал от покривната конструкция на сградата, намираща се между улиците "Екзарх Йосиф" и "Иван Вазов", бързо се разпространи и обхвана общо четири постройки.

През нощта огънят се е прехвърлил върху четвъртата сграда на съседната улица, само на 12 метра от изпепелените преди това три тютюневи склада. Изгорели са покривните конструкции и етажите на сградите, останали са само фасадите им.

Такъв огромен пожар не е имало в Пловдив от времето, когато изгоря завод "Ален мак", уточняват от пловдивската пожарна.

Затвориха за три дни улиците около изгорелите паметници на културата в Пловдив

Затвориха за три дни улиците около изгорелите паметници на културата в Пловдив

Рашидов разпореди спешна проверка

Повече от 30 пожарникари с девет противопожарни коли участваха в гасенето на складовете до късно през нощта. Огнеборци останаха на мястото да дежурят за евентуално ново разпространение на огъня и възникване на спорадични огнища. И в момента там са три екипа.

Над девет часа продължи работата на огнеборците. Спасени от огъня са спортен център, както и още един склад, пълен с бали тютюн.

Една от версиите за причините за пожара е, че е причинен от клошари, които са били в изоставените сгради. Пожарникарите не изключват и умишлен палеж.

Позовавайки се и на свидетелски показания, говорителят на пловдивската пожарна заяви, че вероятно пожарът в последната запалена сграда е предизвикан умишлено.

"Много бързо се разрасна там пожарът. За нас това е неспецифично развитие на пожара. Видени са и сини пламъци, няма как толкова бързо да се запали един покрив. Всички причини ще бъдат разгледани и да се надяваме, че ще стигнем до истината", коментира говорителят Цвятко Дешев.

Големите бивши тютюневи складове са частна собственост. Те са част от Тютюневия град и са паметник на културата. На собствениците са били издавани предписания. Те не са били глобявани. Две от сградите са собственост на бизнесмена и бивш почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа. Третата има десет собственици.

Междувременно в социалните мрежи се организира протест тип "флашмоб" от 17 ч. в Пловдив заради изпепелените тютюневи складове. Сборният пункт е на гърба на изгорелите постройки. 

Очевидци на пожара подозират, че той е умишлено предизвикан с цел по-лесно да бъдат усвоени апетитните за строителство терени.