Кризисен щаб е сформиран в община Пловдив във връзка с пожара в тютюневите складове. На заседание при кмета Иван Тотев е решено участъци от четири улици в карето на пожара да се затворят за превозни средства за срок от три дни. Това се налага, за да се осигури безопасността на гражданите, информират от общината и полицията.

В срещата при градоначалника са участвали представители на полицията и общината.

Пламнаха тютюневите складове в Пловдив
Обновена

Пламнаха тютюневите складове в Пловдив

7 пожарни гасят огъня, той се разраства

Припомняме, че огънят унищожи четири сгради от Тютюневия град. Една от версиите, по които се работи, е умишлен палеж. Борбата със стихията продължи над 9 часа.

За три дни се забранява движението на хора и автомобили по ул. „Иван Вазов“ - от ул. „Кап. Андреев“ до ул. „Екзарх Йосиф“, като северният тротоар в този участък ще бъде разрешен за преминаване само на пешеходци.  Изцяло затворени за движение са ул. „Кап. Андреев“ - от ул. „Иван Вазов“ до ул. „Д-р Г. М. Димитров“, ул. „Д-р Г. М. Димитров“ - от ул. „Екзарх Йосиф“ до ул. „Капитан Андреев“ и ул. Екзарх Йосиф“ - в участъка от пасарелката (топлата връзка) до ул. „Иван Вазов“. Входът към „Тотал спорт“ и мебелния салон ще бъде откъм ул. „Екзарх Йосиф“, уточняват от полицията.

Общинските служители поддържат непрекъснат контакт с пожарната и полицията, уточняват и от общинския пресцентър.

Унищожени са четири сгради от Тютюневия град в центъра на Пловдив
Обновена

Унищожени са четири сгради от Тютюневия град в центъра на Пловдив

Умишлен палеж е сред основните версии

По-рано министърът на културата Вежди Рашидов разпореди на Главната дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” към ведомството да извърши спешна проверка на място.

Причината е, че горелите тютюневи складове са част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл "Иван Вазов" - "Цанко Дюстабанов" (по имената на улиците, на които се намират).

Освен това, поясняват от министерството, два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

От оглавяваното от Рашидов ведомство подчертават, че след като проверката приключи, министерството ще предприеме мерки за възстановяване на архитектурния ансамбъл. Възможностите за това реализирани според предвидените в закона мерки.

От Министерство на културата подчертават още, че през 2008 г. е извършено перфектно архитектурно заснемане на складовете.