Спасяването на старозагорския парк Бедечка може да се окаже блъф. Временна комисия в общината се опитва да заличи решение на Общинския съвет, съобщиха от неправителствена организация, ангажирана с опазването на парк Бедечка.

Спират строителството в старозагорския кв. „Бедечка”

Спират строителството в старозагорския кв. „Бедечка”

До промяна на ОУП и ПУП

Създадена е временна комисия в Общинския съвет на Стара Загора, която да изработи варианти на градоустройствен план. Според него, различни парчета от парка се определят за застрояване. Това противоречи на решението на същия Общински съвет - да се запази паркът максимално. Въпросната комисия не се изисква по закон и е съставена главно от съветници, които в годините са се изказвали против запазването на парка. Първото заседание на комисията беше днес.

60 хил. лева глоба за двама, унищожавали дървета в „Бедечка”

60 хил. лева глоба за двама, унищожавали дървета в „Бедечка”

Открити са в имотите им

Преди половин година Общинският съвет почти единодушно прие предложение на кмета да се запази парка, припомнят природозащитници. Вече е готов и устройствения план, който предвижда максимално количество зелени площи. Преди два месеца две комисии в парламента (в 43-то народно събрание - б.р.) с единодушие приеха и мораториум за строителство в Бедечка, а влизането на темата в пленарната зала беше осуетено с процедурни трикове, припомнят от организацията.

Спасиха парк „Бедечка” от застрояване

Спасиха парк „Бедечка” от застрояване

Общинските съветници одобриха предложението на кмета

В комисията отново се говори колко ще струва отчуждаването на намиращите се в парка частни имоти. По-важният въпрос обаче е колко ще струва изграждането на цялата инфраструктура за предвидения там нов квартал. Отчуждаването на някои имоти, за да се запази паркът, е в изгода на целия град. Изграждането на инфраструктура на цял нов квартал е единствено в угода на собствениците и ще излезе от общинския джоб.

Ако паркът не бъде запазен, на мястото се предвижда основен булевард, кръгови движения, мостове, няколко километра вътрешноквартални улици, както и цялата подземна инфраструктура заедно с комуналните услуги. По предварителни разчети само за най-гъсто залесената част на парка и без прокарване на булевард, цената на инфраструктурата достига до 25 милиона лева.

Омбудсманът се застъпва за защитниците на парк "Бедечка"

Омбудсманът се застъпва за защитниците на парк "Бедечка"

Плашат ги с палеж, има 5 нови искания за разрешение за строеж

Подобен сценарий имаше и през 2013 г. - след първите протести за запазване на парк Бедечка. Тогава кметът внесе предложение за запазване на парка, но отново извънредна комисия разпространи становище, че това е скъпо.

В Стара Загора се очертава казус, подобен на този в Копривщица, анализират от НПО-то. Шумното рекламираното запазване на парка може да се окаже единствено пиар акция. В същото време, в периода на междувластие в страната, без много шум, "Бедечка" на практика може да бъде заличена.

Започна строеж на нова кооперация в парк "Бедечка"
Обновена

Започна строеж на нова кооперация в парк "Бедечка"

Софиянци били манипулирани за протестите си срещу презастрояването на "Младост"

Очакват се нови протести, след като вече няколко години в Стара Загора протестират срещу унищожаването на 400 декара с няколко хиляди картотекирани дървета и с алеи. Именно казуса с парк Бедечка стана причина за отстраняването на главния архитект Иван Кирчев на града, което стана на 16 август 2016 година.

Ревизират проектите за старозагорския парк "Бедечка"

Ревизират проектите за старозагорския парк "Бедечка"

Кметът връща различни процедури