Наложена е пълна строителна забрана в кв. "Бедечка" в Стара Загора, съобщават от община Стара Загора. Забраната ще е в сила за времето, което е необходимо, за да се изменят Общият устройствен план (ОУП) и Подробният устройствен план (ПУП). Тя обаче не може да важи за повече от две години.

Забраната е наложена със заповед на зам.-кмета Йордан Николов, оправомощен от кмета на общината Живко Тодоров. Забраната спира прилагането на влезлите в сила общи и подробни устройствени планове за частите на територията, за които се отнася.

От местната администрация припомнят, че съгласно решение на Общинския съвет в Стара Загора от 29 септември е възложено на кмета на общината да предприеме необходимите действия за изработване на проект за изменение на Общия устройствен план и последваща изработка на Подробен устройствен план.

Предвидено е изменението на ОУП да обхваща цялата територия на сегашния кв. "Бедечка", като се детайлизират съществуващите озеленени площи и зоните за застрояване в квартала и се установи зона за озеленяване в максимална степен от територията. Сега действащият ПУП за кв. "Бедечка" предвижда зона предимно за жилищно строителство.