Незабавни строителни откази за строеж на нови кооперации и спиране на отреждането на парцели за застрояване в парк "Бедечка". Това поискаха от гражданското сдружение "Запазете Бедечка".

Повод за настояването им са няколко нови петна за строеж в самото сърце на парка до Стария чинар - има натиск тези парцели да се отредят за строеж в проекта за нов общ устройствен план. От Общината не издават и необходимите откази за нови кооперации. Защитниците на парка изпратиха юридическо становище, което доказва, че тези откази могат и трябва да се издадат.

Собственици заплашват природозащитници в "Бедечка"

Собственици заплашват природозащитници в "Бедечка"

Хора, представящи се за собственици на парцели се възпротивили на почистване и боядисмява

Паркът трябва да бъде окончателно спасен с изменение на общия устройствен план на сесия на общинския съвет на 28 септември, очакват защитниците на зелените площи. Огромна е опасността това спасяване да е частично. Свой парцел в същинската част на парка има и "Лидъл". Въпросът сега е дали и този парцел ще бъде отреден за застрояване, или за парк.

Парцелът е последната възможна връзка на парк "Бедечка" с друг старозагорски парк - Зеления клин. Проблем има и със стадион "Химик", и с териториите около него, които според думите на кмета Живко Тодоров ще бъдат застроени.

Общината така и не издава откази за строителството на още кооперации в същинската част на парка. Затова "Запазете Бедечка" изпрати мотивирано становище до кмета и главния архитект.

Съдят Стара Загора - не казва как са похарчени парите за референдума "Бедечка"

Съдят Стара Загора - не казва как са похарчени парите за референдума "Бедечка"

Остава опасността в същинската част на зелената площ да се нароят още сгради и дори хипермаркети

Автор на юридическото становище за строителни откази е юристът, изготвил мотивацията, която залегна в основата за предложението на Живко Тодоров за пълно запазване на зелената площ.

Юристът оспорва оправданието на администрацията на Община Стара Загора, че съдебно решение ги принуждава да издадат две нови строителни разрешителни за кооперации. Становището му гласи: "щом като строителната забрана е наложена за територията на имотите, за строителство, в които се иска издаване на разрешение за строеж, главният архитект би следвало да постанови отказ от издаване на разрешение за строеж".

От гражданското сдружение не могат да си обяснят поведението на главния архитект на Общината Виктория Грозева, която не издава откази.

Вече строящите се осем кооперации, станаха причина за оставката на предишния главен архитект на Общината. По-късно обаче се разбра, че именно подписът на настоящия главен архитект, тогава заместник, стои под разрешителните за вече готовите кооперации.

От инициативата "Запазете Бедечка" разполагат със схема, в която се планира дори отреждането на още няколко нови парцела за застрояване в сърцето на парка до Стария чинар. Това е прословутият комплекс, в който вече се изграждат 8 кооперации. Около този комплекс бяха унищожени и дървета.

Според защитниците на зелената площ, архитектите, които изготвят новия Общ устройствен план (ОУП) работят по вече пета или шеста версия. Тя допуска все повече застрояване и няма нищо общо с техническото задание, прието с огромно мнозинство от общинския съвет преди година.