Община Стара Загора отказа да предостави подробна информация как точно са похарчени парите за референдума за Бедечка преди няколко месеца. Референдумът струваше около 200 хиляди лева.

Заради отказания достъп до информация случаят е вече в съда. В референдума категорично, с 85% мнозинство, надделя позицията за запазване на застрашения от застрояване парк, коментират защитниците. 

Кметът Тодоров съобщи, че ще се съобрази с мнението на старозагорци независимо от активността и ще финализира плана за запазване на парка. Попадналите в зелената площ частни терени ще бъдат заменени.

По-късно защитниците на парка публикуваха подробна информация как са изразходвали доброволно събраните в кампанията си средства. Групата "Запазете Бедечка" призова Общината и противниците на парка да направят същото.

Защитниците на Бедечка: Нямаме партийни и бизнес мотиви

Защитниците на Бедечка: Нямаме партийни и бизнес мотиви

"Запазете Бедечка" е движение в защита на обществения интерес според активистите

"Запазете Бедечка" поиска информация за всички разходи, направени във връзка с проведения на 18 юни местен референдум. В заявлението до общината става дума за извършените разходи по отделни пера - за договори за реклама, наем на рекламни съоръжения, външни услуги, свързани с кампанията, възнаграждения на избирателни комисии, други договори или други разходи.

Последва обаче категоричен отказ Общината да предостави съответната информация. По този повод от групата "Запазете Бедечка" заведоха дело в Административния съд. От Общината се мотивират с това, че справка за разходите липсвала и че едва ли не търсената информация няма обществена значимост.

"Никаква информация не се появи и за това кой е финансирал няколкото лъжливи билбордове, които преди референдума призоваваха за застрояване на "Бедечка" в името на "бъдещето на децата"", съобщават от организацията.

Предстои да се приеме план за запазване на парка, а преди това се очаква да бъде публикуван проекта за ОУП, за да може гражданите да се запознаят. Междувременно обаче се появява информация за натиск от страна на потенциални строители в Бедечка, които настояват, въпреки наложената забрана, строителството да продължи.

Остава опасността в същинската част на зелената площ да се нароят още сгради и дори хипермаркети. Заради това преди седмици групата "Запазете Бедечка" се обърна с писмо до ръководството на "Лидъл" в Германия.

"Запазете Бедечка" предупреди, че няма да как да се приемат нови постройки в парка, след като 85% от гласувалите в референдума ясно се изказаха за запазване в пълни граници на зелената площ с хиляди дървета.