Денонощен нетрадиционен мирен протест за пълно запазване на парк "Бедечка" ще се разположи на площада пред Община Стара Загора, съобщиха от "Запазете Бедечка".

Ще бъдат разпънати палатки и ще започнат много игри и демонстрации в своеобразен ироничен фестивал. Организаторите очакват старозагорци да се присъединят и да разпънат палатка, или просто да дойдат да се забавляват.

По време на хепънинга хуморът и купонът са гарантирани, обещават организаторите. Те са подготвили дори огнено шоу, за да покажат, че мястото на огъня на е в парка, след като преди няколко дни пожар едва не изпепели кипарисова гора в "Бедечка".

Пожар в "Бедечка" обвладян заради бързата реакция на граждани

Пожар в "Бедечка" обвладян заради бързата реакция на граждани

Кипарисовите гори не са засегнати

В програмата са още общинска жмичка, подписка до Арменския поп, ново издание на играта монополи с надслов "Застрой парка", нов вариант на стражари и апаши, вдъхновен от опитите на собственици на терена да гонят защитниците на парка, ходене по тънко въже и много други.

Демонстрацията започва в 18 часа на 18-и септември, а най-интересните събития в протеста ще са вечерта на 18-и, както и в ранните сутрешни часове на 19-и.

Поводът е, че на сесия в края на месеца предстои да бъде гласувано запазването на парка с нов Общ устройствен план. Собствениците на терени ще бъдат дадени други терени. Но немалка част от парка остава застрашена.

Защитниците на "Бедечка" готвят протест

Защитниците на "Бедечка" готвят протест

В края на месеца общинарите ще гласуват новият ОУП

Целта на протеста е в три основни насоки. От "Запазете Бедечка" очакват, че в новия общ устройствен план няма да се отредят в последния момент нови петна за строителство и няма да се издават нови разрешителни. Най-застрашени са околностите на Стария чинар в сърцето на парка. Там вече са построени няколко кооперации, но има апетити за нови.

Организаторите на протеста очакват, че няма да се отрежда за застрояване територията на парка в близост до т.нар. Зелен клин. Там има дървета, които трябва да останат. Теренът е на популярна верига хипермаркети.

Има и алея, която е естествена връзка на квартал "Самара" с останалата част на града. Тази алея трябва да се облагороди, а не да се прекъсва съвсем. Досега от компанията не са започнали строителство в годините, но няма никаква гаранция, че общинската администрация няма все пак да отреди мястото за застрояване, вместо да го отчужди.

Собственици заплашват природозащитници в "Бедечка"

Собственици заплашват природозащитници в "Бедечка"

Хора, представящи се за собственици на парцели се възпротивили на почистване и боядисмява

Третата цел е да се постигне максималното възможно запазване на най-южните части на парка. Пазителите на "Бедечка" припомнят, че има свободни терени и стадион. Голямата част от тези терени са общински. Странно е защо в проекта за нов устройствен план те не се отреждат за озеленяване. Те биха били чудесна компенсация за вече застроените части на парка. Стадион "Химик" пък лесно може да бъде възстановен, след годините на немарливост и реституцията, която го разпарчетоса.