След по-малко от месец изтича преходния период, в който работещите могат да получават ваучерите си за храна на хартия. От 1 юли те вече ще бъдат само електронни, предават от БНР.

Над 750 хил. души ползват популярната социална придобивка, а лицензираните оператори на ваучери са 11.

Главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Таня Обущарова увери, че търговците ще продължат да приемат хартиените ваучери до изтичането на срока на валидност, изписан върху тях.

"Хората трябва да са спокойни, че ако на ваучера им пише, че той е валиден до 2025 г., няма опасност да загубят средствата си. При електронните ваучери срокът на валидност е същия, както е и на хартиените ваучери - в срок до една година след издаването. Така че хората трябва да следят тази валидност. Повечето оператори предлагат начини за проверка - най-често на мобилно приложение или по телефона. Първо се харчат, първо се "дърпат" средствата с най-кратка валидност", обясни главният секретар.

Освободени от облагане с данък са до 200 лева месечно за един работещ. Годишната квота за издаването на ваучери за храна се определя чрез държавния бюджет.

Индексът на тържищните цени нагоре с 1,37 на сто за седмица

Индексът на тържищните цени нагоре с 1,37 на сто за седмица

Отбелязва се сезонно поевтиняване на пресните зеленчуци