Две аварийни ситуации са станали в Пристанище Варна в резултат от циклона "Фредерик", който връхлетя страната през изминалия уикенд, съобщи БНТ.

Тогава Фериботите "Героите на Севастопол" и "Героите на Одеса" са се откъснали от въжетата от силния вятър. Те се намират в пристанище "Варна Изток".

По думите на к.д.п. Денчо Добрев, изпълнителен директор на Български морски квалификационен център в Морската столица, корабът "Героите на Севастопол" е бил вързан с доста здрави въжета, но те не са могли да се справят с бурните пориви. На места вятърът е достигал достигнаха до над 120 км/ч, уточни той. Това е довело до късане на въжето на кърмата на кораба и той започва да се движи по кея. В резултат се отваря задницата на кораба.

"Извикахме влекач и той оказа съдействие. На третата до петата минута влекачът беше застанал на борда на ферибота и го притискаше, благодарение на това не са се скъсали други въжета", каза още той.

Тогава са се намесили екипи на "Български морски квалификационен център" ЕАД, "Параходство български морски флот" АД и "Пристанище Варна" ЕАД, бързата реакция на които, е предотвратила евентуални инциденти.

Капитанът подчерта, че екипите са готови за лошото време, което се очаква този уикенд и ако трябва ще обезопасят плавателните съдове с още въжета.

Припомняме, че на 17-ти и 18-ти ноември заради лошата метеорологична обстановка и силният вятър, предизвикани от циклона "Фредерик", беше обявено бедствено положение в област Варна. Тежката метеорологична обстановка доведе до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и силният дъжд, на места и сняг, затрудняваха силно действията на аварийните екипи в тъмната част на денонощието. Нарушаване на енергоснабдяването имаше във всички пет района на общината.

Бедствено положение в община Варна

Бедствено положение в община Варна

Тежката метеорологична обстановка доведе до загубата на човешки живот