Специалистите от Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към Военномедицинска академия (ВМА) спасиха 62-годишен мъж с рядък тумор.

Пациентът е с диагноза с тумор на долна празна вена. Изключително сложната оперативна интервенция е извършена през миналата седмица от екипа на проф. Никола Владов.

Снимка 347275

Източник: ВМА

За операцията специалистите тотално са изключили черния дроб от кръвообращението на пациента за около 50 минути. След това лекарите резецирали ретрохепаталния сегмент на вена кава между бъбречните и чернодробните вени, като същият е бил заместен с изкуствен графт с дължина 12 см.

Възстановяването на пациента протича нормално и предстои да бъде изписан.

Снимка 347274

Източник: ВМА

Припомняме, днес специалисти от Клиника по ендокринология и болести на обмяната във Военномедицинската Академия (ВМА) извършват безплатно измерване на кръвна захар.
Безплатното измерване на кръвната захар е поредната инициатива на ендокринолозите от ВМА с цел превенция и ранно откриване на социално значимото заболяване. Кампанията на ВМА е насочена именно към хора, които не предполагат, че имат захарен диабет.

Измерват кръвна захар безплатно във ВМА

Измерват кръвна захар безплатно във ВМА

200 000 българи живеят с диабет, но без диагноза