Няма превишения на алармените прагове на замърсителите на въздуха през изминалите 24 часа, на места има еднократни превишения на някои норми.

На места са измерени еднократни превишения на някои норми, сочат данните от Националната автоматична система за мониторинг на атмосферния въздух.

Автоматичните станции дават всеки час информация за основните замърсители.

В София са отчетени еднократни завишения на нормите за азотен диоксид, регистрирани от станции в кварталите „Дружба", „Надежда" и на Орлов мост, но стойностите са под алармения праг от 400 микрограма на кубически метър.

Според експертите причините за тези стойности са промишлена дейност, автомобилния транспорт и неблагоприятни климатични условия - температурна инверсия, мъгла, която не позволява на отделените вредни газове да се вдигнат и да се разсеят в атмосферата, както и безветрието.

Станцията в бургаския квартал „Долно езерево" е измерила еднократно превишение на нормата за серен диоксид, като измерената стойност от 465 микрограма на кубически метър, което е под алармения праг от 500 микрограма.

В Перник са установени завишени стойности на серен диоксид, като в 22,00 часа е регистрирано еднократно превишение над 500 микрограма, което е под алармен праг.

При превишава на тази стойност в три последователни часа, се изисква оповестяване на населението.