Възстановеният паметник на полк. Константин Каварналиев вече е в Националния исторически музей (НИМ), съобщават от институцията. 

Паметникът е издигнат на лобното му място до град Валандово в Република Македония. Полк. Каварналиев с 3-та бригада от 3-а пехотна балканска дивизия устоява в тежко сражение, продължило пет дни (18-23 юни 1913 г.), да спре 42 хилядна гръцка армия, да я обезоръжи и да спре настъпателния ѝ устрем. Ако Каварналиев не беше успял, град Валандово щеше да го сполети съдбата на Кукуш, унищожен до последната къща и човек, отбелязват от НИМ.

През 1916 г. друг български полковник издига паметник на Каварналиев на хълм до Валандово, но мемориалът е разрушен от сръбско-комунистическите власти.

По-късно той бе възстановен от НИМ, но не бе разрешено паметникът да бъде поставен на мястото на разрушения. Поради това през 2009 г. НИМ го подарява на Шумен, родното място на Каварналиев.

Македонски вандали счупиха паметника на Каймакчалан
Обновена

Македонски вандали счупиха паметника на Каймакчалан

Росен Петров зове Външно да привика македонския посланик у нас

След случая Каймакчалан и изявлението на македонския премиер Никола Груевски, че България има право да издига паметници на места, където са погребани български воини, стига да се спазват македонските закони, НИМ са направили второ копие на паметника. Чрез Министерството на външните работи е поискано разрешение от македонските власти, но то се бави.

От НИМ се обръщат към македонския президент Георге Иванов да съдейства за по-бързото монтиране на монумента. Самият паметник е изработен от бял врачански камък, висок е 7,5 метра и тежи 14 тона

Възстановеният паметник се намира пред входа на НИМ и може да бъде разгледан от посетителите.