Гражданско сдружение от Хотница организира подписка срещу изграждане на претоварна станция за бъдещото регионално депо.

До момента са събрани 140 подписа на местни жители, което е почти половината от населението на селото.

Това каза Юлиян Тимов - един от създателите на инициативния комитет, цитиран от selo.bg.

Станцията ще се намира до настоящото сметище на селото и ще представлява бункер със съоръжение, което ще смачква и уплътнява боклука. Идеята е смачканите боклуци да бъдат поставяни в контейнери и да се превозват.

Живущите в Хотница са против да се изгражда тук такъв обект, защото той ще ограничи туристическия потенциал на селището. Те протестират и срещу факта, че станцията ще се намира до бъдещия лозов масив, който се очаква да създаде над 100 работни места.

Днес представителите на Гражданския инициативен комитет, който беше учреден на 9 юли, има среща с част от английските заселници в Хотница. Англичаните са съпричастни към проблемите на селото и някои от тях искат да членуват в Гражданското екологично дружество, което предстои да бъде регистрирано във великотърновския съд, каза Юлиян Тимов.

В селото ще бъде проведено общоселско събрание във връзка с идеята за изграждане на претоварно депо. На него местните хора ще коментират как да бъде запазена природата около селото, известно с красивия Хотнишки водопад, как да се провежда щадящо земеделие. На събранието, организирано в читалището, са поканени и местните арендатори.

Според Зорница Кънчева от община В. Търново претоварната станция няма да пречи на бъдещия лозов масив.