Властта и синдикатите се разбраха да се изготви Национално споразумение за справедлив енергиен преход до края на месец септември. Това обяви премиерът Николай Денков в Министерски съвет след среща с синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа" относно протеста на миньорите и енергетиците за въглищните централи.

Денков определи срещата като натоварен ден и разговорът със синдикатите бил ползотворен и интензивен по темата енергетиката. Това, което установихме, че имаме съгласие по почти всички точки в протестната декларация на синдикатите, но има нюанси как могат да се реализират предложенията, които синдикалните организации правят, добави Денков.

Той уточни, че екип от министерства работи по предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост и подготовката на всички документи. Работата не е спирала, но това, което създава напрежение е, че всички са увлечени в конкретната работа и комуникацията не е добра, посочи Денков. Той се надява диалогът на правителството със синдикатите да се подобри и да се върне доверието между двете страни. Има недоверие, което трябва да преодолеем заедно, защото това са най-важните партньори, които имаме днес, надява се Денков.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че ангажиментът на правителството е ключов за синдикатите - подготовката до края на месец септември да се подпише Национално споразумение за справедлив преход, в което да бъдат разписани ангажиментите на държавата към въглищните централи от днес до 2038 г. Ако има движения по производствени програми, в това число и намаляване на въглищните мощности във времето напред, но и свързани с персонала проблеми, да бъдат описани ясно - къде, как, по какъв ред и кой е отговорен за това.

КНСБ против ускореното затваряне на въглищните централи

КНСБ против ускореното затваряне на въглищните централи

Синдикатът настоява за постепенното им извеждане от експлоатация до 2038 г.

Димитров посочи още, че споразумението ще бъде финансирано по териториалните планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил, за да може да е ясно, че дори един по някаква причина да остане без работа, ще има къде да бъде предназначен.

Пламен Димитров изтъкна, че миньорите няма да останат без работа във времето напред до 2038 г. Държавното предприятие, което се предвижда да бъде изградено на мястото на въглищните централи, ще продължи да работи и след като ги няма мините. Има конкретни решения и стъпки, а не са голи думички и декларации, които някои прави, подчерта Димитров, за когото споразумението трябва да гарантира работата на ТЕЦ 2.

"У нас правителствата не са много стабилни, хората искат по-голяма стабилност. Затова търсим и парламентарната подкрепа за Националното споразумение партиите да го подкрепят", надява се Димитров. Той добави, че териториалните планове внесли раздор и напрежение по начина, по който били подготвени. Към настоящия момент плановете не са годни да бъдат приети и затова се очаква до края на септември да бъде изготвено Националното споразумение.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов добави, че работата по Общия устройствен план на комплекса "Марица-изток" ще започне веднага. Остана много малко време, защото много бе пропуснато. В това много малко време трябва да бъде свършена голяма по обем работа, посочи Манолов.

Той се надява всички страни да бъдат добронамерени, за да се стигне до Националното споразумение, което да доведе нещата до добър край.

Манолов очаква с нетърпение европейските избори догодина, за да могат да бъдат избрани за евродепутати други, много по-подготвени хора с нормални идеи за нормални неща.

Миньори и енергетици притеснени къде ще работят като затворят въглищните централи

Миньори и енергетици притеснени къде ще работят като затворят въглищните централи

КНСБ настояха за ясна и ефективна енергийна стратегия на България