Юбилейна пощенска карта беше валидирана по повод 140-тата годишнина от създаването на военномедицинската служба на българските Въоръжени сили.

Печата за валидиране поставиха началникът на ВМА бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски, заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант Атанас Запрянов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и изпълнителният директор на "Български пощи" Деян Дънешки.

В приветствието си началникът на ВМА представи кратка историческа справка от създаването на военномедицинската служба на 1 септември 1878 г. до днес.

"ВМА и военномедицинската служба преминава през различни транформации, но тя винаги е била на високото ниво, което се очаква от нея.", изтъкна бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски.

Снимка 376437

Източник: Пресцентър ВМА

Той се върна в далечната 1904 г., когато за първи път български лекари под пагон са заминали на мисия - в далечна Манджурия. Там, в размирните години след Руско-японската война, нашите медици оказват помощ на руското дружество на Червения кръст. За ръководител на бригадата без колебание е избран подполковник д-р Димитър Киранов - началник на Първа софийска дивизионна болница, чийто наследник днес е именно Военномедицинска академия.

Мутафчийски заяви, че ВМА редовно участва със свои екипи в преодоляване на кризи по целия свят.

За новоприетите курсанти по специалност "Военен лекар", той добави, че са бъдещето и гаранцията, че историята не свършва с тези 140 години.

Поздравления от името на министъра на отбраната поднесе генерал-лейтенант Атанас Запрянов - заместник-министър на отбраната.

"За мен е изключителна чест да бъда с вас при отбелязването на една от значимите дати в националната история и то по такъв начин - с валидиране на юбилейна пощенска карта", заяви от своя страна изпълнителният директор на "Български пощи" Деян Дънешки.

Авторът на пощенската карта - Петя Запрянова, представи визуален разказ за същността, значимостта и силата на Военномедицинска академия, като изобразените детайли са израз на традиция, мъдрост, знание и защита. Печатът е вдъхновен от структурата на бойна ризница.