32 неправителствени организации - на превозвачи, заведения за хранене, за круизи и за алтернативен туризъм, на планинските водачи и на къщите за гости, туристически камари, 530 туроператори и туристически агенции и 97 екскурзоводи застанаха зад искането за оставка на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Писмото до премиера Бойко Борисов бе внесено в деловодството на Министерски съвет и на Министерство на туризма от Обединение "Бъдеще за туризма". Искането за нейната оставка за втори път е на дневен ред в рамките на по-малко от месец.

Основният аргумент за нея е липсата на гъвкавост, съдействие, диалог и професионализъм в управлението на икономическия отрасъл "Туризъм".

Представители на туризма у нас искат оставката на Ангелкова

Представители на туризма у нас искат оставката на Ангелкова

Основният упрек към нея е липсата на диалог и професионализъм в управлението на бранша

"В ситуация на световна пандемия Ковид 19, нашият бранш е оставен в режим на оцеляване", смятат представителите на брашна у нас.

По думите им туристическата общност в България не само, че не получавала навременна подкрепа от ресорния министър, но и е била принудена да спре работа със заповед от 17.03.2020 г.

В страната туроператори и турагенти не продават туристически пакети, хотелите затвориха врати, не работят ресторанти и СПА центрове, цялата събитийна индустрия, а транспортните фирми и екскурзоводите останаха в дълга "зимна ваканция", се казва още в писмото до премиера.

Според представителите на туризма у нас, министърът на туризма не може да защити поверения му бранш в кризисна ситуация. Те подчертават, че вследствие на това, тя е загубила доверието им.