С повишаване на температурите се увеличава опасността от пожари не само в защитените територии. От Министерството на околната среда и водите призовават всички, потърсили прохлада или изпълняващи служебните си задължения сред природата, да спазват стриктно противопожарните правила.

Не трябва да се пали огън извън определените места, да не се оставят огъня без наблюдение и да не се напуска преди да огънят да е загасен. Не трябва да се хвърлят в огъня леснозапалими изкуствени материи, масла и др.Да не се използват сигнални ракети, димки, пиратки, хартиени балони с горещ въздух, запалителни или трасиращи боеприпаси и взривни вещества. Да не се изхвърлят опаковки с леснозапалими течности и масла, незагасени цигари, да не се оставят сред природата бутилки и други стъклени опаковки и да не палят треви и растителни отпадъци с цел почистването на терена.

В случай на пожар незабавно трябва да се подаде сигнал на 112 или на телефоните на Районните служби по пожарна и аварийна безопасност, Дирекциите на национални паркове, Регионалните инспекции по околна среда и води и Горските стопанства. Ако запалването е ограничено, незабавно да се предприемат действия за гасенето на огъня с налични средства - пожарогасители на автомобили, лопати и др.