Два дни, след като във Видин се проведе първоначален избор за нов митрополит, наместникът на Видинската епархия - Врачанският митрополит Григорий, излезе с изявление по повод епархийския избор на нов Видински митрополит. Изявлението бе публикувано от Видинската митрополия.

Врачанският митрополит посочва, че изборът на нов митрополит е вътрешноцърковен въпрос, част от автономията на БПЦ, който се подчинява на строги уставни и канонични правила. Опитите да се упражнява външен натиск и да се отправят противоуставни искания и претенции към БПЦ са неприемливи и противоканонични, се казва в изявлението на митрополит Григорий.

Почина Видинският митрополит Дометиан

Почина Видинският митрополит Дометиан

Специализирал е в Москва, Франция, Швейцария, Лондон

Епархийският избор на нов Видински митрополит протече при стриктното спазване на Устава на Българската Православна Църква (БПЦ) и каноничните процедури, се посочва в изявлението на Григорий.

Законно избраните епархийски избиратели са дали своя вот в честна и прозрачна процедура, която е могла да се проследи на живо във Фейсбук страницата на Българската патриаршия.

Напрежение във Видин заради избора на новия митрополит
Обновена

Напрежение във Видин заради избора на новия митрополит

Десетки граждани са се събрали в подкрепа на един от кандидатите

Припомняме, по време на панихидата за починалия видински митрополит Дометиан граждани протестираха пред черквата в подкрепа на определен кандидат.

"Появилите се внушения, че изборът e бил "предопределен", правени от група граждани, които са недоволни, че предпочитаният от тях кандидат не е получил доверието на избирателите, са напълно неоснователни.

При всеки един вот - в обществото или в Църквата - е съвсем естествено предварително да се знаят преобладаващите нагласи на избирателите за това какви са шансовете на кандидатите и кои от тях са предпочитани. Епархийските избиратели са в пълното си право да изразяват и обсъждат своите предпочитания за един или друг кандидат преди избора, защото те носят високата отговорност пред Бога и пред Светата ни Православна Църква да вземат най-доброто решение.
Това е естествена и легитимна част от църковния живот, така както в обществото е нормална, необходима и легитимна дискусията сред избирателите, която предшества даден избор", се казва в изявлението на дядо Григорий.