Изборът на новия Видински мотрополит предизвика напрежение в областния град, съобщи Нова телевизия.

Десетки хора са се събрали в центъра на града в подкрепа на един от кандидатите за митрополитския престол. Гражданите подкрепят епископ Поликарп.
Те са заявили, че ще се бунтуват, ако сред избраните днес имена не е това на епископ Поликарп. Гражданите са събрали и внесли в Светия синод над 6 500 подписа в негова подкрепа.

Днес с тайно гласуване се избират двама епископи от общо петима кандидати. Следващата неделя един от двамата кандидати, избрани днес, ще стане новият Видински митрополит.

Около 14 часа стана ясно и че епархийските избори за митрополит във Видин са приключили. Най-много гласове са събрали Драговитийският епископ Даниил - 27 гласа, и Мелнишкият епископ Герасим - 26 гласа, съобщи Фокус.
Белоградчишкият епископ Поликарп е получил 2 гласа. С по 2 гласа са и Агатополският епископ Йеротей и Константийският епископ Яков.

В избора на двамата кандидати гласуваха 29 избиратели от 5-те духовни околии на Видинска епархия. По време и след избора под прозорците на Видинската митрополия са се чували възгласи "мафия".