Връщаме известният български режисьор и директор на едни от най-големите театри, ръководител на Българския културен център в Москва Павел Васев у нас с правителствен самолет. Това съобщи председателя на комисията за култура в парламента Вежди Рашидов, цитиран от "24 часа".

Вече 4 месеца културният деец е в московска болница в будна кома след тежък инсулт.

Няколкократно са правени опити да бъде върнат в България, но руските лекари не са разрешили местенето му. Преди дни състоянието му се стабилизирало и това позволило той да бъде превозен със самолет.

По-късно станало ясно, че здравните осигуровки на Васев важат само докато е в реанимация, но за рехабилитацията трябвали 12 хил. евро. Сумата била събрана от приятели на Рашидов и Васев и била преведена в болницата в Москва.

Очаква се до дни в руската столица да пристигне българският неврохирург проф. д-р Николай Габровски от "Пирогов", който да прецени какво е състоянието му. 

Директорът на Сатирата Калин Сърменов е организирал благотворително представление и вече са събрани 15 хил. лв., които ще са нужни за лечението в България.

Премиерът Бойко Борисов е обещал да осигури самолета. Вероятно Васев ще бъде в българска болница около 8-10 май.

Пред "24 часа" съпругата на Васев е споделила, че състоянието му е тежко, но стабилно, и много се надява след връщането му в София то да се подобри.