Всеки пети българин смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. Това показва проучване на "Тренд", проведено между 1 и 7 юни сред 1008 пълнолетни.

След края на извънредното положение и отпускането на противоепидемичните мерки от социологическата агенция отчитат доминираща положителна обща оценка -76% от анкетираните смятат, че България се е справила с овладяването на епидемията от коронавирус, докато само 10% са на мнение, че не се е справила.

2/3 от анкетираните заявяват, че са се върнали напълно към нормалния си начин на живот след отпускането на мерките.

Една трета от анкетираните смятат, че 5G технологията е опасна, като сред висшистите този дял е най-висок - 44% спрямо 16%, които не я считат за опасна.

Над 2,3 млн. българи вярват, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. С това твърдение не са съгласни малко над една четвърт (26%).

 31% от ромите виждат конспирация в съществуването на COVID-19

31% от ромите виждат конспирация в съществуването на COVID-19

Почти две трети от анкетираните са имали неприятни взаимодействия с полицаите

Всеки десети пък е съгласен с твърдението, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията, като изследването отчита по-високи нива скептицизъм спрямо тази конспиративна теория - 41% не са склонни да се съгласят с това твърдение.

40% са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. С това твърдение в по-голяма степен са съгласни живеещите в малките градове и селата.

Над милион са скептично мислещите, които смятат, че коронавирусът не съществува и че е световна измама. 56% обаче не се съгласяват с това твърдение.

5G - отвъд конспирациите, пандемиите и пропагандата

5G - отвъд конспирациите, пандемиите и пропагандата

Нова и учудващо упорита конспиративна теория свързва 5G мрежата с разпространението на COVID-19. Доказателства, естествено, няма.

Всеки пети българин (22%) смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях.

21% пък са сънародниците ни, смятащи, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината. 39% не са съгласни с това твърдение, а голям дял от 40% не могат да преценят или изкажат мнение.

По отношение на конспиративните теории, свързани с фармацевтичната индустрия, 43% смятат, че коронавирусът е изкуствено създадена болест, с цел фармацевтични компании да печелят, срещу 26%, които не са съгласни с това твърдение.