Жителите на село Поликраище излязоха на протест срещу електроразпределително дружество, предаде БНР.

От няколко месеца жителите на село Поликраище, община Горна Оряховица, се оплакват от чести токови удари и лошо качество на услугата като цяло.

Местните са писали и подавали жалби многократно, но без резултат. Поради това хората заплашват, че ще затворят главния път Русе-Велико Търново, който минава през селото.

Хората обясняват, че заради многото токови удари те търпят сериозни материални щети. 68-годишният Марин Тихов, който е земеделец, твърди, че електроуредите му са изгорели заради лошото качество на услугата - той е загубил два хладилника и един компютър.

Междувременно щетите за местния сладкарски цех са доста по-сериозни. Честото спиране на тока и токовите удари носят загуби и щети на цеха, които възлизат за десетки хиляди левове.

Управителят на сладкарския цех Йоана Великова обяснява, че са подавали многократно сигнали. Отсреща им отговаряли с думите: "Работим по случая и ще пратим екип!"

"При нас проблемът е, че при постоянните токови удари, машините които сме взели за нови, спират. Налага се да спираме производствения процес, което води до производствени загуби. Наложи се да слагаме до всяка машина UPS и прекъсвачи, които са сериозни разходи... Това продължава от януари месец, а от два месеца са постоянно. По 10-15 пъти на ден има токови удари. Идваха от енергото два-три пъти, спират тока на цялото село, правят профилактика, а ние не работим и на следващия ден след профилактиката", добавя тя пред Нова.

Един от жителите на селото обяснил, че е ходил 61 пъти до ЕНЕРГО ПРО и 121 пъти е звънял да подава сигнали по телефона. По думите му от 21 май до 5 юли неговото DVR устройство е отчело 987 токови удара, като рекордът бил на 29 юни, когато в рамките на един час е имало 16 токови удара.

Темата коментира и кметът на селото Марин Тодоранов. По думите му от общината са изпратили няколко сигнала по телефона. На 19 юни е изпратен и официален сигнал до ЕНЕРГО ПРО, Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В общината не е получен отговор от нито една от страните.

След намесата на медии и изпращането на официално запитване на телевизията към електроразпределителното дружество, в селото се появили десетки екипи, които започнали да подменят преносната мрежа.