След като журналистката, критикуваща Кремъл, Анна Политковска беше застреляна в Москва миналия октомври, руският президент Владимир Путин зави, че „убийството й е причинило много повече вреда на правителството му, отколкото публикациите й", пише днес Wall Street Journal.

Арестуването на 10 заподозрени за убийството показа, че лейтенантите на Путин работят, за да отстранят „вредите", коментира вестникът. Дали арестите са правомерни, е друг въпрос, добавя авторът на материала.

Огласявайки имената на задържаните, които са открити врагове на Кремъл и са свързани с чеченския криминален контингент, прокурорът Юри Чайка заяви, че следователите са стигнали до заключението, че „само хора, които се намират извън територията на Руската федерация могат да имат интерес да се освободят от Политковска".

Следователно, отбелязва авторитетното издание, от думите на Чайка става ясно, че човекът, който е наредил убийството, тоест този, който в имал мотив за него, не е бил в Русия.

Все пак, ако не може да се открие мотив, следствието трябва да е пренебрегнало над 500-те статии на Политковска, публикувани в „Новая Газета", в които тя критикува руското правителство, пише Wall Street Journal.

„Почти всяка от статиите би могла да бъде причина за убийството", се казва в редакционен материал от вторник на вестник Новая Газета, цитиран от авторите на Wall Street Journal.

„Не само материалите за Чечня, ами и тези за Дагестан, Ингушетия, Кабардино-Балкария, Астрахан, Башкирия, Санкт Петербург, Москва".

Политковска фокусира едни от най-острите си коментари върху Чечня.
Тя подробно описва нарушаването на човешките права по време на войната там и обвинява чеченския лидер Рамзан Кадиров, че поощрява мъченията и отвличанията на цивилни граждани.

Със сигурност писаното от Политковска й е спечелило врагове от различни места, но в днешна Русия много малко вероятно е такова престъпление да бъде ръководено отвън, пише още американското издание.

В редакционния материал на Новая Газета се казва още, че една от честите теми, по които работи Политковска е за взаимодействието между престъпността и закона.

Но Чайка стремително отхвърли дори възможността някой от Русия да е наредил убийството, коментира Wall Street Journal.

Сред мрака обаче едно е ясно: Анна Политковска не би приела твърденията на правителството в подобна история.
Да приемем нещо друго, би било позор за паметта й, заявява в заключение Wall Street Journal.