За над една четвърт от българите Коледа ще бъде невъзможна. Това сочи изследване, направено от Синдикална академия "Подкрепа".
Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и д-р Валери Апостолов от Академията представиха данните седмица преди светлия християнски празник.

Около половината от анкетираните хора изобщо няма да могат да отделят средства, предвидени специално за празниците. Около 60% са склонни да отделят максимум между 20 и 100 лева. Едва 15% от запитаните българи ще похарчат над 100 лева за богата празнична вечеря.

За очакванията на българите за новата 2016 г. 40% са песимисти, които смятат, че няма да има никаква промяна, 20% са на мнение, че положението ще става по-зле, а 40% са оптимисти, че животът ще се подобри.

Данните сочат, че най-песимистично са настроени хората над 50-годишна възраст. Един от всеки пети българин ще се възползва от кредит, за да напазарува коледни подаръци. Сред тях не всички ще вземат кредити от банките, а някои от тях от приятели.

Средната сметка на експертите сочи, че за коледната трапеза за семейство ще са нужни около 100 лева.

По данни на Евростат, които бяха цитирани и от КТ „Подкрепа”, около 1,3 млн. българи живеят под линията на бедност и не могат да си осигурят необходимия минимален прием на калории на ден. Според изследването работещите бедни и децата им няма да имат възможност за седем или девет ясния, каквато е традицията на Бъдни вечер, а ще трябва да се задоволят едва с три.

Президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов обобщи, че за по-голямата част от българите Коледа ще бъде не толкова весела и празнична.

Проучването е проведено във всички регионални структури на КТ "Подкрепа" в 28-те областни града. Анкетираните са работещи във всички сфери. Сред тях има учители, миньори, енергетици и др., но не е направена разбивка за това какви средства могат да отделят различните сфери.

Запитан за коментар относно политическата ситуация в страната, Манолов се въздържа от коментар с мотива, че не обича да се занимава с политика. Въпреки това той изтъкна: „Никого не радва фактът, че държавата не е в най-стабилното си състояние”.

С уточнението, че не разбира кой знае колко от съдебна реформа, той обясни, че му се е случвало негови граждански дела да се влачат по 10 години.

Според президента на КТ „Подкрепа” проблемите не са в това как се формира ВСС.