По фасадата на знаковата сграда на Младежкия дом в Пазарджик се извършват недопустими намеси, алармират от Камарата на архитектите в България (КАБ) и настояват те да бъдат преустановени незабавно.

Сигнали по казуса са внесени до Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство, Общинския съвет на Пазарджик и областния управител.

От КАБ настояват сградата на Младежкия дом да бъде обявена за недвижима културна ценност и да бъде възстановен оригиналният вид на фасадите на емблематичното здание.

Събориха сградата на бившето хърватско посолство в София

Събориха сградата на бившето хърватско посолство в София

Поредният бивш паметник на културата…

"Младежки дом - Пазарджик е важна част от паметта и културното наследство на страната, емблема на българския архитектурен модернизъм от 20 век. Проектът за сградата е спечелен в национален конкурс през 1966 г. от екип в състав: арх. Тодор Кръстев, арх. Антони Михайлов, арх. Иван Тарински. За оформянето на фасадите в оригиналния им вид са използвани устойчиви естествени материали - колоните са облицовани с велинградски полиран мрамор, а стените с русенски варовик", обясняват от Камарата на архитектите в България.