Забраниха ГМО.

След дълги спорове и огромно напрежение както в обществото, така и в пленарна зала депутатите постигнаха съгласие България да остане свободна зона от ГМО.

В пленарна зала депутатите приеха допълнително предложение на Лъчезар Тошевот СДС, който упорито се бореше с текстовете, предлагани от екокомисията.
Самият Тошев каза, че е доволен от резултата на гласуването.

Най-щастливи са представителите на НПО, които наблюдаваха дебата. Борислав Сандов от Коалиция „За да остане природа в България", коментира след гласуването на най-оспорвания текст, че на практика вече парламентът отговори на заявената воля на 97% от обществото да бъдат съхранени традиционните култури, отстоянията от защитените територии с 30-километровия буфери с това България да остане свободна от ГМО.

Премиерът Борисов изпревари: Аз съм казал публично, че забраняваме ГМО.

Неправителствените организации очакват от депутатите и да гласуват такива санкции за нарушаване на забраните, че да е сигурно спазването на закона.

Сандов каза още, че неправителственият сектор ще продължи да следи работатана законодателя по отношение на природата и подчерта, че в закона за храните предстои да бъдат въведени също рестрикции и гаранции спрямо навлизането на ГМО.

„Би трябвало хората, освен да имат гаранцията, че в околната среда няма да се отглеждат никакви ГМО, да имат и информиран избор по отношение на храните. На етикетите да се посочва за наличие на ГМО и да има стриктен контрол", настояват представители на неправителствените организации.

Припомняме, по-рано днес председателят на парламента Цецка Цачева оттегли искането на ГЕРБ за мораториум върху ГМО.