Радиоактивният товар в задържания в сряда на ГКПП - Русе камион е предназначен за Техническата лаборатория към Министерството на пътищата и транспорта на Иран.

Това е установила проверка на инспекторите на Агенцията за ядрено регулиране /АЯР/, съобщи на нейният председател Сергей Цочев, цитиран от БТА.

Припомняме, че на 19 юли, към 4.00 часа на ГКПП Дунав-мост при влизане в страната бе задържан товарен "Мерцедес", управляван от турския гражданин М.Д. Причина за задържането му е повишаването на радиационния фон на пункта при преминаването на камиона.

При вторичните замервания от служители на РИОКОС и "Гражданска защита" - Русе е установено, че в товара има източник на лъчение, който  в радиус от три метра надвишава многократно естествения радиационен фон на района.

Камионът е пътувал по направление Великобритания- Иран през Истанбул и е преминал през няколко европейски страни в нарушение на изискванията за автомобилен превоз на опасни товари,  преди да бъде разкрит и задържан на ГКПП Русе, съобщи пресцентърът на МВР.

По предварителни данни източниците на лъчение са Цезий-137 и Йод-132, използвани при производството на уреди за гражданско приложение.