Центърът за градска мобилност и "Пътна полиция" в София започват съвместна акция срещу нарушителите, които се движат в бус лентите, съобщи БНТ.

За това са се договорили директорът на ЦГМ Христиан Петров с органите на реда. Акцията ще започне от началото на декември.

От ЦГМ напомнят, че глобата за автомобил в бус лентата е 50 лв.

Петров отбелязва, че през лятото са започнали с кампанията "Всеки да си знае лентата", а по време на тази инициатива ще подсетят шофьорите, че правилата на пътя са за всички.

Основната цел на бус лентите е да осигуряват приоритет на обществения транспорт, така че той да изпълнява разписанията си и да бъде удобен и бърз за пътниците. Това обаче не е възможно, ако лентата е задръстена с коли.

По разписание автобусите, които се движат по бул. "България" трябва да изминават разстоянието между пл. "Ручей" и Центъра по хигиена за 4 минути, но ако има автомобили времето се удължава тройно.

По новата бус лента на бул. "Васил Левски" разстоянието между ул. "Гурко" и кино "Одеон" трябва да се измине за 4 минути, но ако е блокирана, забавянето е около 10 минути.

С 20 минути повече е времето от спирката на "Орлов мост" до Окръжна болница за автобуси и тролейбуси, ако лентата на бул. "Цариградско шосе" не е свободна.

Според директорът на ЦГМ всички забавяния стават заради шофьорите, които нарушават правилата и по този начин оставят десетки пътници да чакат на спирките дълго време.