Започна програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на община Благоевград. Предвижда се да се извършва контрол върху регистрацията и кастрирането на домашните кучета, съобщи БНТ.

Често в центъра и дори по крайните квартали на Благоевград се разхождат безстопанствени кучета. Жители обясняват, че бездомните животни създават неудобства, защото понякога са агресивни.

Повечето от хората смятат, че трябва да бъдат предприети мерки за контрол над популацията на безстопанствените кучета.

Голяма част от домашните животни не са регистрирани в общината. Това затруднява контрола, който трябва да следи за изоставянето на любимците.

"Ние до момента имаме 162 регистрирани в общината кучета. На фона на 1100 домашни, регистрирани във ветеринарната система, тоест, сигурно около 13-14 процента регистрация, но в голямата си част това е поради незнание. Малко от стопаните на домашни кучета знаят, че техен ангажимент е, когато си вземат куче, те трябва да го заведат на ветеринар, който издава паспорт. След издаването на паспорта и поставянето на чип, кучето трябва да бъде регистрирано в общината", обясни Елена Боюклийска, експерт към работната група по програмата за безстопанствените кучета.

Освен преброяване и регистрация на домашните кучета, от общината предвиждат и други мерки.

"Кастрация на домашните кучета. Това е изключително важен момент, за да може наистина да се преборим на следващ етап и с популацията на безстопанствените, които всички знаем какво се случва", допълни Боюклийска.