Министерството на околната среда и водите (МОСВ) организира започване на строителството на 50 нови пречиствателни станции най-късно до април-май 2009 г.

Това съобщи днес министър Джевдет Чакъров, който направи първа копка за започване на технологичното строителство на пречиствателна станция в Смолян.

Поели сме много сериозен ангажимент пред ЕС - до 2010 г. да изградим пречиствателни станции в населени места с над 10 000 еквивалент жители и при добра организация и от страна на общините, и от страна на строителите, и от страна на МОСВ той може да бъде изпълнен, каза министърът.

Той съобщи, че в изпълнение на този ангажимент трябва да бъдат изградени 50 нови пречиствателни станции в такива населени места, а други 37 трябва да бъдат реконструирани и модернизирани.

Джевдет Чакъров подчерта, че МОСВ е създало необходимата организация. Той припомни, че миналата седмица беше обявена нова процедура за набиране на проекти за строителство на пречиствателни станции в населени места с над 10 000 еквивалент жители. За усвояване по нея са предвидени 510 млн. лева.

Очакваме до 15 декември, когато приключва набирането на проектите много сериозна активност от общините и от кметовете, каза министър Чакъров. Ако общините не подготвят проекти със съответната документация, ако не организират обществените поръчки за избор на строител, няма как да бъде изпълнен този сериозен ангажимент, допълни той.

Пречиствателната станция в Смолян се финансира от програма ИСПА, по проект, който се управлява от МОСВ. Договорът за строителство на пречиствателната станция и разширение на главния колектор е на стойност 7 965 344.99 евро и беше подписан през март 2007 г.

Целият обект е на стойност 24,5 млн. евро и ще обслужва население от 55 хиляди еквивалент жители в следващите 20 години.
Крайният срок за завършване на строителството на пречиствателната станция е април 2009 г. 

Пред журналисти Чакъров коментира и заводът в Шишманци. По думите му той е част от комплексното решаване на проблема със софийския боклук.

Припомняме, вчера стана ясно, че министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров е отправил предложение 240 хил. тона от балираните столични боклуци да бъдат депонирани в строящия се завод за преработка на битови отпадъци край Шишманци.

В отговор на журналистически въпрос относно протестите в Шишманци, министърът допълни, цитиран от Радио Пловдив, че няма риск както за човешкото здраве, така и за околната среда, когато се спазват всички процедури и технологията.

Заводът в с. Шишманци има оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), в ход е издаването на комплексно разрешително и се спазват всички изискуеми процедури, уточни Джевдет Чакъров.

По думите му това е една от възможностите да бъдат сепарирани и компостирани част от отпадъците.

Харманли също е една от опциите, допълни министърът. Според него се полагат всички усилия за разрешаване на проблема, така че да не се допусне страната ни да има наказателна санкция за неспазване на общностното законодателство.