До момента на територията на България няма вълна на бежанци от Израел. Това заяви пред БНР Максим Делчев, образователен директор в Организацията на евреите в България - "Шалом", която подпомага работата на посолството на Израел у нас относно нуждаещите се от съдействие евреи.

Той поясни, че засега на българска територия няма пристигнали евреи, които да са бежанци по смисъла на международното право.

Делчев посочи, че задачата сега е да се помогне на израелците, дошли в България на почивка и чиито полети сега са отменени.

Можем да им помогнем с това да намерят подслон или да им подсигурим нужното, свързано с еврейската религия, обясни той.

92 евакуирани българи от Израел кацнаха успешно в София

92 евакуирани българи от Израел кацнаха успешно в София

България има готовност да изпрати втори правителствен самолет в Израел

Делчев увери, че се работи по всеки случай и молба за съдействие, които бъдат получени. Нито той, нито посолството на Израел у нас обаче разполагали с информация за броя на израелските граждани в България.

"Моите молитви са каквото и да се случи, то да бързо и по-скоро да се стигне до мирно решение на въпроса, а виновниците за тази ескалация да поемат своята отговорност", изтъкна той.

Припомняме, след неочакваната атака на палестинската групировка"Хамас" срещу Израел българските власти оцениха нивото на терористична заплаха към страната ни като ниско, с изключение на места като летища, гари, синагоги, както и спрямо туристи от Израел, към които нивото на риск е повишено на жълто.

Риск от вълна от мигранти към България след нападението над Израел вижда Асен Агов

Риск от вълна от мигранти към България след нападението над Израел вижда Асен Агов

Конституционалистът Борислав Цеков е изненадан, че Радев не свиква КСНС