Ден след като Дионисий превърна най-големия православен храм в България - "Св. Ал. Невски", в зала за пресконференции, е имало среща на патриарх Неофит с негови защитнички, информира Двери.бг. Срещата била настойчиво уговорена по искане на поддръжничките на младия свещеник.

За приемането им е настоявал самият архимандрит, който си е позволил не само да упорства за подобна среща, но и да постави условие - жените да се срещнат насаме с патриарха, без присъствие на негови сътрудници.

На посещението при духовния водач на България са присъствали само Браницкият епископ Григорий, викарий на Негово Светейшество, и архимандрит Герасим - главен секретар на Светия Синод, уверяват от църковното издание.

Вероятно затова не е публикувано нищо за тази тайна среща с малката групичка поддръжнички на скандалния архимандрит. Съответно не е известен и никакъв резултат от разговорите с патриарха, който по принцип държи за правилното и безупречно извършване на богослуженията. 

Архимандрит Дионисий да се оттегли в манастир, зове Явор Дачков

Архимандрит Дионисий да се оттегли в манастир, зове Явор Дачков

Архимандритът искал да ръководи реставрацията на "Св. Александър Невски" заради парите

Говорителят на Светия Синод Александра Карамихалева потвърди пред news.bg за такава среща. "Част от тези жени дойдоха пред Синода", заяви тя, но отрече подобни визити да са съгласувани с нея. "Нищо конкретно не мога да Ви кажа, аз съгласувам срещи с външни институции - министерства, посолства, обществени организации. Такива, които касаят вътрешния живот на Църквата, не уговарям", заяви Карамихалева.

Свещеници отказват да служат Света Литургия с архимандрит Дионисий

Свещеници отказват да служат Света Литургия с архимандрит Дионисий

Назначеният предстоятел на патриаршеската катедрала забравял защо е в олтара

Запитана кога в историята на Българската православна църква храм Божи е ставал зала за пресконференции, тя беше категорична, че до сега никога такова нещо не се е случвало. "Това е прецедент", каза Карамихалева.

Дионисий се прави на духовник, най-много разбира от пари, категорична Дърева

Дионисий се прави на духовник, най-много разбира от пари, категорична Дърева

Поведението му влизало в тотално противоречие със сана му

На въпрос дали назначеният за предстоятел на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" Дионисий, по сан архимандрит, подлежи на наказание според Устава на БПЦ, тъй като доста от личните му решения надхвърлят църковната йерархия, говорителят на Синода заяви: "Това би трябвало да прецени Светият Синод".

Дионисий продължава да гледа към епископския сан, не можело да го съди Църковен съд

Дионисий продължава да гледа към епископския сан, не можело да го съди Църковен съд

Пълен състав на Светия Синод ще разгледа писмото на клириците от "Св. Ал. Невски"

Относно възможността патриархът да променя програмата си, в зависимост от искането на някои граждани, от Синода отговориха, че графикът на Негово Светейшество е изключително натоварен и се планира доста време напред.