Членовете на Светия Синод в пълен състав ще разгледат писмото на клириците на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", които настояват архиереите да отстранят председателя на храма архимандрит Дионисий от неговия пост заради систематични промени в литургичната практика, пише Двери.бг. Очаква се това да стане на 18 май.

Свещеници отказват да служат Света Литургия с архимандрит Дионисий

Свещеници отказват да служат Света Литургия с архимандрит Дионисий

Назначеният предстоятел на патриаршеската катедрала забравял защо е в олтара

Четиримата клирици в патриаршеския храм-паметник "Св. Александър Невски" внесоха в Св. Синод писмо, в което описваха богослужебните промени, практикувани от председателя на храма.

Сред изброените отклонения е разделянето на Светия Агнец на три части, което е литургически недопустимо, и поставянето му за освещаване в три отделни Потира; препълването на трите потира с вино, което създава риск от разливане на виното по време на Великия вход.

Архимандрит Дионисий да се оттегли в манастир, зове Явор Дачков

Архимандрит Дионисий да се оттегли в манастир, зове Явор Дачков

Архимандритът искал да ръководи реставрацията на "Св. Александър Невски" заради парите

Сред нововъведенията са прекъсване на Светата Литургия, за да се изпълнят други ритуали - например, посрещане на икона; раздаването на Светото Тяло Христово на Велика Събота в ръцете на вярващите, включително и на пеленачета, а много хора са мислели, че това е нафора и са отнесли Светото Тяло в домовете си; заместването на възкресните песнопения с гражданския марш "Тих бял Дунав" и др.

Патриархът спря избора на Дионисий за епископ

Патриархът спря избора на Дионисий за епископ

Решението идва на фона на протести

Клириците посочват, че по време на вечернята архимандрит Дионисий се черкувал като архиерей, заставайки между двата трона в катедралата. Те са възмутени и от арогантното поведение на архимандрита към свещенослужителите и църковнослужителите в храм-паметника, на които постоянно напомнял, че са негови подчинени.

Свещениците намират за театрални нововъведения като разрязване на парченца на бялата риза, носена от архимандрита на Велики Четвъртък, които след това се раздавали за благословение на вярващите по подобие на архиерейската дреха при освещаване на храм.

Таксата за "Св. Александър Невски" не била съгласувана със Светия Синод

Таксата за "Св. Александър Невски" не била съгласувана със Светия Синод

Решението било на архимандрит Дионисий

Припомняме, архиерей идва от гръцки: αρχι — главен, старши + ἱερεύς — свещеник. Това е обобщаващо название за свещенослужители от третата, най-висшата степен в православната йерархия на църковните санове. Архиереят задължително е монах, (спада към черното духовество с обет за безбрачие или целибат). Титлата Архиерей може да се отнесе до епископ, архиепископ, митрополит, екзарх, патриарх. Архимандрит Дионисий не бе признат за достоен да стане епископ.

5 лв. вход за организирани туристи в "Св. Александър Невски"

5 лв. вход за организирани туристи в "Св. Александър Невски"

Храмът се нуждае от средствата, за да пуска осветлението

Титлата архимандрит идва от гръцки и означава буквално началник на мандра/овчарница, в смисъл "манастир". В ново време тази титла не е свързана със сана "игумен". При специална литургия се дава като най-високо отличие както на единични игумени, така и на други монаси, заемащи високи административни длъжности, например на ректори на духовни семинарии.

В писмото си клириците изразяват надежда, че Св. Синод ще разгледа създалата се ситуация и ще намери решения, за да не изпадат повече свещенослужителите "в тежки изкушения при свещенодействието на Единия Истински Бог".

Председателят на храм "Св. Ал. Невски" бил предложил зарята на Великден

Председателят на храм "Св. Ал. Невски" бил предложил зарята на Великден

Патриархът знаел за нововъведението, твърди архимандрит Дионисий

Своята представа за извършеното през петте месеца откакто е назначен за председател на най-големия православен храм в България - патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" изчете архимандрит Дионисии.

Това неочаквано стана в неделя на мироносците - денят, когато е празник за всяка християнска жена, непосредствено преди края на службата, когато богомолците очакват да получат нафора.

В продължение на 45 минути Дионисий разказа по дни и часове за всички събития, станали по негово време в катедралата, пише "Двери.бг". До него дякон стоеше с папка с документи, които архимандритът каза, че са на разположение на всички интересуващи се от истинността на думите му.

Докато хората очакват блага реч и насърчение, младият свещенослужител Дионисий им предлага обвинение към църковнослужители. Основно гневът на архимандрита беше насочен срещу двамата свещеници от катедралата – о. Костадин Гаврилов и о. Антоний Милушев, които се противопоставиха на промяната в литургичната практика, въведена от архимандрит Дионисий и отказаха да съслужат с него, разказва църковната медия.

Според архим. Дионисий, (който успя да събере свещеници, миряни, вярващи от цяла България, които твърдо отстояваха, че той е недостоен да стане епископ - б.р.), те са разколници, защото са преустановили съслужението си с него още преди срещата си с патриарха, на която са получили разрешение за това. Според тълкуванието на Дионисий, причините за тази им позиция не били свързани с богослужението, а имали финансов характер.

Индиректно във финансови злоупотреби бе обвинен предишният председател на патриаршеската катедрала Тивериополският епископ Тихон. Беше обяснено още, че въпреки забраната на Светия Синод, по негово време свещениците извършвали различни тайнства в храма и архимандрит Дионисий постави въпроса за тяхната действеност и действителност.

Подобно на политическа реч младият монах заяви, че липсвала всякаква отчетност на приходите и едва с неговото идване това било преодоляно. В думите му прозвучаха остри обвинения срещу Ловчанския митрополит Гавриил, към архимандрит Герасим, главен секретар на Светия синод, редица журналисти и общественици, които си позволявали да диктуват какво да се случва в Църквата.

Архимандрит Дионисий защити своите нововъведения в литургичната практика на патриаршеския храм, които нямат нищо общо с традицията на Българската православна Църква.

Накрая Дионисий обясни, че с всичко това е целял красотата и благолепието на богослужението и затова не се чувства виновен за нищо.

Архимандритът коментира и призивите да бъде извикан на църковен съд. "Поради особения ми статут, подчерта архим. Дионисий, тъй като бе прекъсната моята епископска хиротония, аз не мога да бъде съден от църковен съд, преди да бъда ръкоположен за епископ".

Той отказа да отговаря на въпроси, въпреки че имаше желаещи да питат. Гневът на черкуващите се  предизвика младеж, който се обърна към архимандрита с въпрос, наричайки го “Отче наречени!“. С възгласи „Стига вече, искаме нафора“ богомолците прекратиха пресконференцията.