Ден след като се разбра, че в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" са решили да събират туристическа такса от 5 лева от туроператорските фирми, от Светия Синод обявиха, че владиците не са взимали подобно решение.

5 лв. вход за организирани туристи в "Св. Александър Невски"

5 лв. вход за организирани туристи в "Св. Александър Невски"

Храмът се нуждае от средствата, за да пуска осветлението

"Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е ставропигия, т.е. управлението на храма се осъществява от самия Свети Синод, като решения на църковното настоятелство могат да се привеждат в изпълнение само след потвърждаването им от Светия Синод", гласи официално решение, публикувано на патриаршеския сайт.

"Светият Синод на БПЦ не приема да бъде въвеждана каквато и да е входна такса за Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Такова предложение от страна на църковното настоятелство дори и да бъде направено, изобщо няма да бъде разглеждано. Достъпът до патриаршеската катедрала както досега, така и занапред ще остане свободен за всички граждани", гласи решението на ръководството на Българската православна църква.

Патриархът спря избора на Дионисий за епископ

Патриархът спря избора на Дионисий за епископ

Решението идва на фона на протести

От тяхното съобщение излиза, че решението за такава такса е взето еднолично от архимандрит Дионисий, който бе назначен за председател на храм-паметника "Св. Алексанъдър Невски" - година, след като свещеници и миряни се отправиха на мълчалив протест срещу предложение архимандритът да стане епископ. Припомняме, архимандрит Дионисий Мишев има връзки с масоните и тамплиерите.

Авторитети призовават Св. Синод да спре избора на Дионисий за епископ

Авторитети призовават Св. Синод да спре избора на Дионисий за епископ

С активното си участие в т.нар. „архонтска афера"

Спорни са мотивите за исканата такса - да бъде пускано осветлението, защото катедралата плащала около 1800 лева за ток месечно. Истина е, че от години православната катедрала у нас се нуждае от ремонт и стенописите - от реставрация. Истина е, че един от най-големите дарители за тази черква е дядо Добри, но в църковното настоятелство на най-големия православен храм у нас са именити българи.

"В настоятелството на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ участват уважавани миряни: господата Стоян Денчев, Ангел Симеонов, Валентин Заяков, Спас Панчев и Иван Петев. Светият Синод ги призовава, съвместно с председателя на настоятелството архимандрит Дионисий да използват обществения си авторитет, високо положение и личен пример, за да стимулират съборността при осигуряването на необходимите средства за поддръжката на храма.

Народът срещу Дионисий-Бинев

Народът срещу Дионисий-Бинев

От Светия Синод подчертават, че църквата „Свети Александър Невски“ е централен храм на православния народ и свещено място за всички българи. От близо 100 години Българската православна църква стопанисва и поддържа храма изключително благодарение даренията на миряните и подкрепата на българската държава и нито за миг не е помисляла да си служи с комерсиални методи за събиране на средства. Този принцип няма да бъде променен", пише в обръщението от името на главния секретар на Св. Синод архимандрит Герасим.