Липсата на реакция от творческите съюзи за свалената видеокарикатура на Чавдар Николов от сайта на Нова телевизия не говори добре за цялото ни общество. Това заяви пред БНР карикатуристът Христо Комарницки.

"Нямаше абсолютно никаква реакция от творческите съюзи, от тези, които са длъжни да реагират веднага на едно такова посегателство върху свободното слово, върху свободата на изразяване. Това не говори никак добре за нашето общество. Не само за медиите", заяви Комарницки.

Припомняме, видеокарикатурата на Чавдар Николов, посветена на премиера Бойко Борисов, беше свалена от сайта на Нова телевизия и vbox7.com. След като имаше бурна обществена реакция, изпълнителният директор на медийната група Дидие Щосел, към която принадлежи Нова телевизия, поднесе извиненията си и пое отговорността за решението.

Комарницки заяви, че г-н Щосел би трябвало да е наясно каква ще е реакцията в Европа, ако там се случи подобен инцидент. Очевидно той смята,че ние сме страна от третия свят и тук всичко е позволено. Това е големият проблем. Ние трябва да решим към кой свят принадлежим, дали сме страна от третия свят, дали сме европейска държава, дали сме някакво ориенталско султанство.

Трябва да вземем някакво решение категорично, заяви карикатуристът и допълни, че трябва да има твърд отпор на всички опити за цензура. Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти в България не е ясен отговорът на въпроса дали става въпрос за цензура или за автоцензура. АЕЖ излезе с позиция по казуса за свалянето на карикатурите на Чавдар Николов.

"И двете хипотези ми се струват еднакво страшни и неприятни. Те показват средата, в която живеем. Ние нямаме отговор на въпроса защо, дори след поемането на отговорността от директора на медийната група на Нова Дидие Щосел", заяви Радев.

Той определи като кризисен пиар реакцията на премиера Бойко Борисов във връзка със свалените карикатури. Вчера премиерът заяви, че няма нищо общо и дори обеща да публикува на личния си Фейсбук профил шаржове със своя лик. "Това е реакция, която е за намаляване на щетите от това, което се случи", допълни Иван Радев.