За цялата страна са обявени предупредителни кодове за опасно време, информира БНР.

Оранжев код е в сила за 6 области в Източна България. Това са Бургаска, Варненска, Добричка, Шуменска, Разградска и Търговищка. Tам се очаква силен сняг и вятър и има опасност от образуване на поледици.

За останалата част на страната кодът е жълт и предупреждението е за сняг, дъжд и силен вятър.

Затворен е пътят Велико Търново - Русе в района на село Поликраище заради катастрофа между два товарни автомобила. Няма пострадали, но са се образували колони от автомобили.

На Прохода на републиката движението е затруднено заради три закъсали тира при разклона за село Нацовци. Затруднения в движението има и на главния път София - Варна в района на великотърновското село Шереметя.

Повече от 160 снегорини чистят столицата днес

Повече от 160 снегорини чистят столицата днес

Снеговалежът вече започна и гражданите бяха призовани да бъдат внимателни

В местността Боаза има опасност от падане на камъни. Пътищата са мокри и проходими при зимни условия.

В Хасково предупреждават гражданите да не паркират автомобили по улиците, за да не пречат на снегопочистването.

Ограничено е движението по пътя към граничен пункт "Лесово" - Елхово заради катасрофа. От АПИ предупреждават шофьорите да се движат с повишено внимание по обходния маршрут: Княжево - Тополовград - Голям Манастир - Малък Манастир - Изгрев - Елхово. Тежкотоварните автомобили е необходимо да изчакат на място.

Временно e ограничено движението и по пътя Видин - Монтана в района на Смоляновци заради аварирал тежкотоварен автомобил.

От АПИ информират, че е ограничено движението на МПС над 12 т през проходите "Троянски", "Петрохан" и "Шипка", над 10 т през "Вратник" и "Твърдишки", а над 3,5 т през "Дюлински" и "Пампорово". Целогодишно са затворени за движение "Златишки" и "Върбишки".

Заради снегопочистване временно е ограничено движението и на тежкотоварни автомобили над 12 тона по пътя Ботевград - Враца и по АМ "Хемус" - Ботевград на територията на област Враца, както и по пътя Русе - Бяла.

Цялата страна в оранжево и жълто заради сняг и силен вятър в сряда

Цялата страна в оранжево и жълто заради сняг и силен вятър в сряда

До полунощ ще се образува неравномерна снежна покривка. На места тя ще достига до 30 сантиметра

По същата причина е затруднено и движението по пътя Видин -Враца, в участъка Ружинци - Сумер.

С 10-15 см е повишено нивото на реките в региона- Отманлийска, Маринка, Изворска, Чукарлийска, Лозовска , както и дерето в Долно Езерово. С 10 см се е увеличило и морското ниво в Сарафово, измерено на рибарското пристанище. Няма сигнали за бедстващи хора или наводнени имоти. Автобусите се движат нормално. Заради събрала се вода, по-трудно е преминаването по бул. "Димитър Димов". Пристанищата са отворени за маневриране.

Пътната обстановка в София тази сутрин беше усложнена заради обилния снеговалеж. 145 машини на терен обработват периодично трасетата, по които се движи градския транспорт. Почистват се спирки и входовете на подлезите.

Пред радиото заместник-кметът по транспорт Евгени Крусев заяви, че към момента в обстановката в София е нормална, улиците и булевардите са почистени и няма сериозно проблеми.