Областният управител на Стара Загора свика снощи кризисния щаб поради регистрирани превишения на алармения праг на азотен диоксид в три последователни часа.

Това съобщи Би Ти Ви.

Като превантивна мярка областният управител разпореди днес - на 23 декември -да бъдат затворени училищата, детските градини и детските ясли в Стара Загора.

Препоръчително е при обявяване на алармен праг да не се напускат жилищните и работни помещения, като се затворят плътно прозорците на стаите, да се избягва физическа дейност на открито, особено на чувствителните групи от населението, деца, възрастни и хора с астма и хронични белодробни заболявания.

Областният управител на Стара Загора Йордан Николов заяви, че тази сутрин азотния диоксид е под алармения праг, но остава над нормата.
Той предупреди, че с началото на работния ден замърсяването на въздуха ще се увеличи заради автомобилния трафик.

По думите му, източник на обгазяването са битовите потребители - автомобили, домакинства, които се отопляват с твърдо гориво.

Остава препоръката да не се напускат жилищните и работни помещения, да се затворят плътно прозорците, да се избягва работа на открито, особено на чувствителните групи от населението - деца, възрастни и хора с астма и хронични белодробни заболявания.