Женският затвор в Сливен – кошмар за всички българки, изтърпяващи лишаване от свобода. Това констатира омбудсманът Мая Манолова в Международния ден на жената.

Тя представи годишния доклад на институцията на база извършени 66 проверки в места като затвори, арести, психиатрии, бежански центрове и интернати за деца и възрастни.

След честитките за 8 март, Манолова припомни, че всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие и само от началото на тази година има четири смъртни случая, именно след посегателство в дома. Затова Манолова очаква да направим всичко възможно до месец май да се присъединим към Истанбулската конвенция, което би довело до повече кризисни центрове за малтретирани жени и деца, както и до важни законодателни промени.

В контекста на „женския празник” Манолова обърна особено внимание на резултатите от омбудсманските проверки в сливенския затвор. Според нея там условията са унизителни и нечовешки, като 237-те жени, излежаващи присъди, са поставени в условия на изолация и са откъснати от близките си. Манолова смята, че е необходимо да се открият женски отделения в още поне един-два затвора в страната, за да може жените да са настанявани максимално близо до града, в който е постоянният им адрес и съответно и техните деца.

При посещението си в Сливен Манолова е научила, че жените разполагат с по един сапун месечно и с по 10 превръзки, което ги кара да прибягват до абсурдни методи, с които да се опитват да поддържат идеална лична хигиена. В отделните килии няма санитарни помещения, а обща баня с 4 душа е предназначена за 30 жени едновременно – режимът на топла вода им позволява по 20 минути веднъж дневно.

От институцията на омбудсмана са наясно, че условията в повечето български затвори съвсем не са по-добри. Проверките са потвърдили и около 30-40 % по-високи цени на всички продукти в затворническите лавки на фона на стандартните магазини.

Един телефонен разговор например в сливенския затвор струва 23 стотинки на минута, докато мобилните оператори го предлагат за 5 стотинки на минута.

Манолова е отправила редица препоръки към съответните институции на база установеното от нея, включително правосъдното министерство да купува продукцията, произвеждана от работещи затворници, вместо да изкупува същите продукти от външни фирми.

Според омбудсмана в момента затворниците, които са с добро поведение, не могат да получат по-леко наказание или предсрочно освобождаване, тъй като са изцяло в ръцете на ръководството на затвора. Заради това те нямат стимул да променят поведението си. Отделен съд да разрешава замяната с по-лек режим или предсрочното освобождаване, апелира Манолова.

Психиатриите също не се радват на особено по-добро материално състояние, констатирали проверките. Материално-техническата база е окаяна. Държавните психиатрии са недофинансирани, а заплатите на персонала са толкова ниски, че на много места като санитари работят излекувани пациенти. Ако психиатрията пък е на по-отдалечено място, тя трябва да плаща по 50 лева на за час, ако извика линейка за някой от пациентите, разкри Манолова.

Тя изрази възмущението си от това, че психиатриите са станали като приюти и в тях с години остават бивши пациенти, които роднини не желаят да си приберат. В психиатрията в Нови Искър е настанен и клошарът, който живееше до неотдавна в кашон до президентството, установила Манолова при проверките си.

В препоръките към държавните институции тя е засегнала и отношението към мигрантите у нас, тъй като те са обект на бавни процедури по регистрация и получаване на статут, лоши битови условия и достъп до медицинска помощ.

Мая Манолова е останала шокирана от това, че малолетни и непълнолетни непридружени деца са вписвани като придружени от други мигранти, които те дори не познават. Те остават рискова група и са лесна жертва на трафик.

Омбудсманът ще настоява и да се закрият детските интернати.