Случаят със замърсяването на реките Чая и Юговска от минодобивни съоръжения в района, показва че контролът над тях е недостатъчен.

Това каза Васил Къдринов от ръководството на Партия Зелените, цитиран от радио Пловдив.

Припомняме, вчера от Зелените поискаха бърз ремонт на хвостохранилището край Лъки, както и собственикът - фирма Лъки Инвест да плати екощетите.

Зелените продължават да настояват законово да се забрани технологията за извличане на злато с използването на цианиди.

В България иска да я приложи канадската фирма „Дънди прешъс метъл" в находищата край Челопеч и в Кърджалийско.

Къдринов припомни, че по-рано тази година Народното събрание разреши прилагането й, въпреки представената от Зелените подписка против.

Тази технология е забранена в Германия, Чехия и някои райони на САЩ, тя се прилага основно в пустинни райони по света, където няма риск при проливен дъжд отровната утайка от хвостохранилищата да прелее и отрови реки, поясни Васил Къдринов.

Според него общественото обсъждане, предшествало разрешението на МОСВ за Челопеч, е опорочено. В него участваха хора от Челопеч и село Чавдар като голяма част тях работят в минното дружество и са зависими от него.

 А би трябвало да се иска мнениено на хората от поречието на река Тополница, включително на жителите на Пазарджик и Пловдив, смятат от Партия Зелените.