Преди предстоящите празници всички дружества и второстепенни разпоредители от системата на транспорта повишават готовността си за реакция при терористична заплаха.

Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков във връзка с предприетата организация по време на предстоящите Великденски празници, както и през почивните дни до 6 май - Гергьовден.

По думите му тези действия не са извънредни, а са обичайни и целят засилване на готовността, и превенцията, предвид очакваното увеличение на пътникопотока по време на празниците.

Министър Желязков заяви, че тези мерки засягат летищата, пристанищата, железопътните гари и автогарите, независимо дали са частни или държавни.

"Извършени са необходимите инструктажи и тренировки на персонала. Проверени са всички охранителни и сигнални системи за сигурност, режимът за пропуск на хора и моторни превозни средства без надлежната легитимация е ограничен", увери още той.

Пускат 19 000 допълнителни места във влаковете за Великден и Гергьовден

Пускат 19 000 допълнителни места във влаковете за Великден и Гергьовден

От 25 април до 6 май включително

По отношение на осигуряването на транспортните услуги, министърът отбеляза, че е направено необходимото да се спазват стриктно графиците на влаковете за да се гарантира спокойното и безпрепятствено пътуване на хората.

По-рано днес стана ясно, че от БДЖ ще осигурят над 19 000 допълнителни места в съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната.

За засилването на контролната дейност на превозите на пътници и товари на 25 април ще бъде увеличен броят на екипите на ИА "Автомобилна администрация" по основните направления от столицата и големите градове в страната, както и към курортните комплекси.

На 26 април и 6 май ще бъдат осигурени извънредни екипи, които да контролират превозите с автобуси и таксита на местата с концентрация на пътници.

Старши комисар Тодор Гребенаров от МВР поясни, че ще има засилено полицейско присъствие около храмовете. 

Главен комисар Николов, директор на ГДПБЗН посочи, че във връзка с предстоящите празници са проверени 1607 обекта, в които се извършват богослужения.

Над 1500 пожарникари ще бъдат дежурни по време на Великденските празници.

Заместник-директорът на ГДГП старши комисар Костадинов информира, че са взети необходимите мерки по отношение на техническото осигуряване и личния състав на граничните пунктове. 

Той призова пътуващите в чужбина да проверяват предварително валидността на личните си документи. 

Утре от 16 до 22 часа ще бъде ограничено движението на камиони над 12 тона.

По думите на регионалният министър Петя Аврамова целта на предприетите действия е да се регулира трафика в проблемните места по републиканските пътища и най-вече по магистралите.

Тя апелира всички шофьори да проявяват разбиране и търпение и да спазват Закона за движение по пътищата и пътната маркировка, в участъците с ремонтни дейности.