Близо 1000 души от 4 села в Родопската яка са се подписали в протестната подписка против удължаването на концесията на кариерите над Белащица. Над 400 души са от Белащица, още толкова от Марково и повече от 200 души от Гълъбово и Цар Калоян, съобщи пред БНР кметът на Белащица Костадин Николов.

Кметът на Белащица уточни, че протестната подписка заедно отрицателното становище на община "Родопи" и с десетки възражения от граждани срещу удължаването на концесията вече са внесени в РИОСВ - Пловдив. Очаква се становището на екоинспекцията.

В Пловдивско протестират заради кариера край Белащица

В Пловдивско протестират заради кариера край Белащица

Според местните кметът подкрепял дейността на кариерата

"Холсим кариерни материали Пловдив" АД е внесъл инвестиционно намерение за удължаване с 15 години на концесията на 2-те кариери над Белащица за добив на тон и половина ломен камък. Срещу това обаче протестират от години жителите на близките 5 села, които се оплакват от замърсен с прах въздух, шум, разбити пътища и натоварен трафик от тежкотоварните камиони.

Работата на кариерите бе спряна през февруари миналата година със заповед на министъра на енергетиката, която обаче концесионерът обжалва решението във ВАС.

Борисов изпрати проверка на две кариери в Пловдивско

Борисов изпрати проверка на две кариери в Пловдивско

Срещу дейността им има постоянни протести на жителите в района