Жители на столичния квартал "Бояна" се обявиха против строежа на жилищна сграда в двора на училище.

През месец март тази година част от двора на столичното 52 ОУ "Цанко Церовски" е била оградена за изграждането на жилищна сграда, която се очаква да стане готова догодина.

Според местни жители обаче това е територия, отредена за двор на учебно заведение, и на нея не трябва да се строи жилищна сграда.

Активистът от Гражданско сдружение "За Бояна" Николай Веселинов обясни пред БНТ, че имотът е в територия, оградена за училище, но според предвижданията на действащия регулационен план, който е одобряван 90-те години, имотът попада извън урегулирания поземлен имот, предназначен за училище. Това направило възможно въпросната част, която попадала в бивш земеделски имот, да бъде възстановена на собствениците. Част от земеделския имот попадала в тази територия, а другата част - не.

Според жителите в квартала има множество подобни проблеми с имоти. Много имоти били собственост на общината и държавата, но впоследствие попадали в ръцете на хора с бизнес интереси.

Според кмета на район "Витоша" инж. Теодор Петков оградата на училището реално не била там, където е собствеността на общината. В конкретния случай ставало въпрос за реституция от 1993 - 1994 година и жилищната сграда реално не попадала в двора на училището.