Българските винопроизводители печелят златни и сребърни медали. Това обяви пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, която участва в откриването на Световния конгрес по лозарство и винарството.

Припомняме, България е домакин на 40-то юбилейно издание на най-важното събитие в света на виното за годината.

България е домакин на Световния конгрес по лозарство и винарство

България е домакин на Световния конгрес по лозарство и винарство

Това най-важното събитие за винарство в света

На територията на страната ни има повече от 230 винарни.

"Продължаваме със съвместните действия с МЗХ за разработване на винени маршрути", коментира Ангелкова. Тя допълни, че са стартирали такива маршрути още през миналата година. Те са в рамките на съвместен проект с Румъния и Хърватска. Ангелкова обаче заяви, че иска изцяло да фокусира такива маршрути, които да бъдат разположени на територията на нашата страна и Министерството на туризма да ги промотира заедно с МЗХ.

Трасето на тези маршрути е около най-големите винарни. Още преди 9 000 години траките са стартирали за първи път производството на вино и особено по поречието на река Марица. Там и до днес са едни най-големите производители на вина в България, коментира министърът на туризма.

"По българското Черноморие също успешно съчетаваме летния ни туристическия продукт с културно-историческите забележителности, гурмето и виното... искаме да задълбочим това предлагане", допълни Ангелкова.