Дванайсетокласниците се явяват на първата задължителна матура по Български език и литература. 4 дни по-късно - на 23-и май, те ще положат и втория задължителен държавен зрелостен изпит, който е по предмет, избран от ученика, съобщи "Нова телевизия".

Още в 8 тази сутрин дванайсетокласниците трябва да се явят в училището, където са разпределени, с документ за самоличност, служебна бележка и черен химикал.

Изпитът по БЕЛ започва в 8:30 часа, а зрелостниците ще разполагат с 4 часа, за да се справят с 40 тестови въпроса. След тях им предстои писане на есе или интерпретативно съчинение.

Максималният брой точки на матурата е 100, а изпитът се смята за издържан при минимум 30. Резултатите ще са ясни до 9-и юни.

Началникът на РУО София-град Ваня Кастрева съобщи пред БНТ, че в столицата 89 училища ще отворят врати за зрелостниците за матурата по БЕЛ. За изпита са ангажирани над 2000 квестори, а зрелостниците са 9 876.

Тя увери, че всички са в готовност матурата да протече нормално.

Кастрева посочи и че учениците, които се обучават в професионални гимназии или в професионални паралелки, в деня на втората матура ще положат своя държавен изпит по теория и практика, който е различен формат на оценяване.