"На върха съм!"

Това съобщение изпрати Атанас Скатов от СПОТ устройството си в ранните часове на днешната сряда.

Точно в 04.43 часа алпинистът е бил на върха на третия по височина връх на планетата Земя - връх Канчендзьонга в Хималаите, с внушителните 8 586 метра. 

Преходът на Скатов и групата е продължил около 15 часа.

Китайските власти не позволиха на Атанас Скатов да изкачи Еверест без шерп

Китайските власти не позволиха на Атанас Скатов да изкачи Еверест без шерп

Алпинистът се прибира у нас…

Малко по-късно информацията е била потвърдена и от фирмата организатор "Peak Promotion" на прехода. От фирмата заявили, че според телефонно обаждане от базов лагер всички алпинисти в експедицията - общо 23-ма души, както и придружаващите ги шерпи са достигнали върха.

В експедицията участват 21 чуждестранни граждани и 2 местни от Непал. Сред тях има и 2 жени.

По информация на г-н Пасан от фирмата спонсор в момента на публикуването на съобщението алпинистите слизали към долните лагери. Целта е да слязат колкото се може по-ниско в зоната под 7 000 метра.

Тази експедиция беше доста трудна за Скатов, който се разболя 3 пъти по времето ѝ, но не се отказа да атакува върха.

Връх Канчендзьонга е третият по височина в света и седми осемхилядник в колекцията на Скатов по пътя му към изкачването на всичките 14 осемхилядници в света.

Първия връх, който успя да достигне алпиниста е връх Еверест (8 848 метра) през 2014 година и оттогава досега е добавил в колекцията си върховете Манаслу (8 163 метра) през 2015 година; Аннапурна (8 091 местра) през 2016 година, Макалу (8 463 метра) през 2016 година; Лхотце (8 516 метра) и Еверест (8 848 метра) през 2017 година.

Миналата 2018 година той изкачи и Чо Ою (8 201 местра).

Последният връх Скатов качи без употреба на кислород и шерп.

През 2017 г. Атанас Скатов стана и първият българин успял за завърши проекта "Севън съмитс" за изкачване на 7-те континентални върхове на планетата.

И Атанас Скатов изкачи смъртоносния осемхилядник Анапурна

И Атанас Скатов изкачи смъртоносния осемхилядник Анапурна

След вчерашното изкачване на Боян Петров

След кратка почивка и възстановяване се очаква в средата на месец юни Скатов да тръгне към следващата си цел за този сезон - върховете Гашербрум 1 (8 047 метра) и Гашербрум 2 (8 035 метра) в планинската верига Каракурум, Пакистан.

Интересно стечение на обстоятелствата е, че в деня на атаката излезе от печат и новата (пета поред) книга от поредицата "Над 8 000 метра" на Скатов - "Лхотце и Еверест на един дъх".

Интересен фактАлпинистите не изкачват връх Канчендзьонга до абсолютния връх. Паричната за това е, че Кангчендзьонга е свещен за жителите на Сиким и съществува неофициално правило изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол, а няколко метра под него.

Атанас Скатов: За първи път видях смъртта от толкова близо

Атанас Скатов: За първи път видях смъртта от толкова близо

Алпинистът посвети на баща си изкачването на Лхотце...