След няколко дни безуспешни преговори в Тингри Атанас Скатов е пристигнал в базовия лагер на връх Еверест с намерение да се опита да убеди службите на място да го пуснат да тръгне сам към върха. Китайските власти обаче не са разрешили той да предприеме изкачването без шерп, предаде БНТ.

Отказът беше очакван, тъй като след изчезването на Боян Петров под Шиша Пангма мерките за сигурност по отношение на хималайските експедиции са засилени е са изключително сериозни.

Властите са категорични, че без шерп няма да допуснат алпинист до върха.

"Базовият лагер е напълно празен, тъй като всички алпинисти са вече по горните лагери. Цял ден правя опити да намеря шерп на място, но удрям на камък. Накрая се е намери един, който ми поиска 10 000 долара - сума, с която не разполагам. При това положение се налага да си тръгна от Тибет." - коментира алпинистът с огорчение.

Атанас Скатов изкачи 8200-метров връх в Хималаите

Атанас Скатов изкачи 8200-метров връх в Хималаите

Състоянието му е добро

"Много исках да кача връх Еверест още веднъж с посвещение и този път без кислород. Познавам маршрута и съм добре аклиматизиран. Гледам го срещу мен, времето е прекрасно вече няколко дни и още няколко ще е подходящо за качване. Направих всичко, което зависеше от мен, пробвах всякакви варианти, но властите в Тибет са непреклонни. Утре сутрин трябва да напусна лагера и да летя за Катманду. Съжалявам много." - сподели Атанас Скатов, който искаше да посвети изкачването на Боян Петров.

Очаква се той да пристигне в България след няколко дни.

На 13 българският алпинист изкачи връх Чо Ойо като част от проекта му за изкачване на 14-е осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна.