Холандия започна с победа участието си на Мондиала. "Лалетата" записаха успех с 2:0 над Дания в мач от група "Е".

Играчите на селекционера Берт ван Марвайк започнаха по-активно и контролираха играта през цялата първа част. Датчаните обаче се бранеха много организирано и почти не допуснаха опасности пред вратаря си Томас Сьоренсен.

"Динамитът" пък залагаше на контраатаки, като Ромедал и Еневолдсен имаха добри положения, но не успяха да ги оползотворят. Най-добрата възможност за "оранжевите" преди почивката профука Ван дер Ваарт.

Още в началните секунди на втората част щастието се усмихна на холандците. Ван Перси центрира и Симон Поулсен си отбеляза куриозен автогол с глава, като преди да влети топката в мрежата, тя  срещна и гърба на друг защитник в бяло.

Въпреки че изоставаха в резултата, датчаните така не промениха тактиката си и продължиха предимно да се бранят. "Лалетата" нападаха и стигнаха до своето 5 минути преди края. Резервата Елия бе изведен отлично сам срещу Сьоренсен, но ударът му срещна гредата. Притичалият Кайт обаче се оказа на точното място и я довкара за 2:0. Секунди по-късно Симон Поулсен донякъде изкупи вината си за автогола, предотвратявайки сигурно трето попадение след удар на Афелай.

Така "оранжевите" вече са с три точки и оглавиха класирането в групата преди другия мач по-късно днес между Камерун и Япония.

СЪСТАВИ И КОМЕНТАР ПО МИНУТИ - ТУК!